„Nju je lako voljeti“, prva bh. video izložba Dade Ruvića

Sinoć je u Muzeju grada Zenice otvorena prva bh. video izložba zeničkog autora Dade Ruvića i Dron.ba. Kao svojevrstan poklon domovini i građanima u povodu Dana državnosti, Zeničani će postavku moći pogledati do 5. decembra.

„Nju je lako voljeti“,  naziv je postavke, kojom je autor prezentirao samo mali dio svog dugogodišnjeg rada i opusa video uradaka nastalih snimanjem iz zraka, na više od 500 lokacija u našoj zemlji. Kako je i sam rekao, Ruvić inspiraciju za svoja djela nalazi u svakom pedlju prirodnih ljepota koje krase našu zemlju.

„Posljednjih šest godina ja sanjam da se nešto ovako desi, pošto dolazim iz fotografskog svijeta, a malo sam prešao u video svijet. Želio sam pokazati svoje radove, a da to nije TV i You Tube i umjesto fotografija na zid staviti videe “, ističe Ruvić, napomenuvši da su na 11 displeja prikazani video uratci nastali u posljednjih osam godina, što je samo mali dio bogatog autorovog opusa.

Izložba je počela u Zenici, simbolično,  gdje je i sam autor počeo sa svojim radom, a naći će se u izložbenim prostorima i drugih bh. gradova.

Osvrnuvši se na autorov rad, direktor zeničkog Muzeja Adnadin Jašarević ističe kako su sve izložbe fotografija Dade Ruvića premijerno bile postavljene upravo u prostoru zeničkog muzeja, što je slučaj i sa ovom. „Najvažnije je sve što je Dado Ruvić radio , ne dovodeći u pitanje njegovu kreativnost i talenat, najvažnija je ljubav prema onome što radi. Dadu pokreće ljubav prema domovini, onome što radi i to je očito iz svakog njegovog uratka“, kazao je Jašarević.

Također, Dron.ba jučer je poklonio svim zainteresiranim besplatan kurs tokom kojeg su učesnici imali priliku naučiti nove smjerove i savremene tehnike snimanja iz zraka te upoznati najnovije modele dronova. (M.H.)