Komemorativna sjednica povodom smrti Zijada Softića

U prisustvu članova porodice, bivših saradnika, prijatelja i sugrađana, u Zenici je danas održana komemorativna sjednica povodom smrti dugogodišnjeg društvenog, kulturnog i javnog radnika, Zijada Softića, koji je preminuo u ponedjeljak, 14. novembra. Rođen je u Zenici 1954. godine, a Fakultet političkih nauka završio je u Sarajevu. Radio je u Našoj riječi, RMU Zenica, zatim kao profesor u srednjoj školi, te u tadašnjoj Općini Zenica, u kojoj je bio pomoćnik načelnika, a potom gradonačelnika, za društvene djelatnosti.Penzionisan je 2019. godine.

Nažalost evo svjedočimo da nas vrlo često napuštaju rođeni Zeničani, ugledni radnici iz raznih oblasti, a naš Zijad Softić bio je vrhunski profesionalac, visokih moralnih kvaliteta, radeći u oblasti društvenih djelatnosti, sporta, kulture i socijalne politike i to u vrlo teškim i turbulentnim vremenima, rekao je Sead Brljevac, nekadašnji saradnik i kolega preminulog.

Zijad Softić bio je i prvi zagovornik profesionalizacije javne uprave, te da tu rade tipični državni službenici, koji će izvršavati programe i nadležnosti, zakonom propisane, a sagorjevajući u tom poslu imao je brojne stresne situacije, koje su po meni, kulminirale njegovim ranim odlaskom, mišljenja je Sead Brljevac.

Bila je to generacija, a među njima i Zijo, izuzetno darovita, koja je u velikom broju završila fakultete, vratila se u Zenicu i dala značajan doprinos u izgradnji vlastitog grada, a Zijad Softić cijeli svoj vijek nesebično je davao sebe u izgradnji kulturnih institucija, sporta, školstva i njihovih infrastrukturnih objekata, naglašava Muhamed Bajramović, nekadašnji profesor Zijada Softića, a potom i njegov saradnik u oblasti kulture.

O liku i djelu preminulog Zijada Softića tokom komemmorativne sjednice govorili su i Fadil Hadžić, njegov kolega iz škole, kao i Edin Šarić, saradnik iz zeničkog Saveza  izviđača.

Sahrana Zijada Softića, obavljena je danas popodne na Gradskom groblju “Prašnice” u Zenici.

(V.J.)