Program u povodu 140 godina od rođenja Muhameda Seida Serdarevića

Sljedećeg mjeseca navršiće se 140 godina od rodjenja jednog od najvećih zeničkih intelektualaca Muhameda Seida Serdarevića. Tim povodom, a prema dokumentu koji je usvojio Rijaset islamske zajednice BiH, Tezkiret – nami, Muftijstvo zeničko organizira višednevnu manifestaciju, koja počinje u subotu naučnom konferencijom na Islamskom pedagoškom fakultetu, a nastavlja događajima sve do mjeseca decembra.

Biće to prilika kaže Muharem Adilović, dekan fakulteta da saznamo mnogo više o frapantnom opusu rada Serdarevića, koji je osim što je izvrsno poznavao šerijatske discipline, vrlo stručan bio u društveno – humanističkim naukama, a dao je veliki doprinos i u praksi.

U okviru manifestacije „ 140 godina od rođenja Muhameda Seida Serdarevića“ biće organizirani prijemi u muftijstvu zeničkom, zatim mektepski čas o njegovom životu i radu, posjeta mezaru i učenje hatme, a na sam datum rođenja, 8. decembra, u Sultan – Ahmedovoj džamiji biće organizirana svečana akademija kada će se dodijeliti i Plaketa Muhameda Seida Serdarevića za 2022.godinu.

Prema riječima muftije Mevludin ef. Dizdarevića ovaj velikan uvršten je Tezkiret – namu za područje cijele BiH i imamo čast da je još jedan Zeničanin, Fadil Imamović, u tom dokumentu.

Muhamed Seid Serdarević školovao se u Gazi Husrev-begovoj medresi, obavljao dužnost muallima u Zenici, muderrisa Sultan-Ahmedove medrese u Zenici, a bio je imenovan i muftijom travničkim. Preminuo je u rodnom gradu u 36. godini života.  (A.H.)