Nakon raspisane potrage pronađen izvršilac krivičnog djela “Razbojništvo”

Dana 18.10.2022. godine, u 16,35 sati, Policijska stanica Centar je obaviještena da je u ulici Zmaja od Bosne,  na petlji Blatuša, Grad Zenica, lice M.N, rođen 1973. godine iz Zenice,  upotrebom fizičke snage i podesnog predmeta, nanio teške tjelesne povrede licu K.Z., rođena 1965. godine te otuđio njenu torbicu sa ličnim stvarima i putničko motorno vozilo marke “Škoda”, vlasništvo firme “Bauerfeind”, koje vozilo je koristila oštećena.

 

Policijski službenici  Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I su, radeći na rasvjetljevanju svih okolnosti prijavljenog krivičnog djela, došli do saznanja da se osumnjičeni sa spornim vozilom nakon izvršenja krivičnog djela, uputio na područje općine Prozor-Rama. Izvršenim provjerama na području navedene općine, dana 20.10.2022.godine, locirano je otuđeno vozilo “Škoda” te je specijalnim vozilom prevezeno na parking prostor Policijske stanice Prozor-Rama.

Uspješnom saradnjom policijskih službenika Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona kao i nadležnih tužilaštava, na području općine Prozor-Rama, dana 08.11.2022. godine, realizovana je naredba za pretres kuće, pomoćnih objekata i pronađenog vozila koje je koristio osumnjičeni,  u cilju lociranja i lišenja slobode lica M.N., te pronalaska i oduzimanja predmeta i tragova koji se mogu koristiti u krivičnom postupku.

Prilikom vršenja pretresa porodične kuće osumnjičenog, isti je pronađen u teškom zdravstvenom stanju zbog ispijanja tekućine esencije, gdje je nakon pružene prve pomoći, medicinskim vozilom prevezen u Dom zdravlja Prozor-Rama a nakon toga  u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar na daljnji medicinski tretman. Pretresom kuće, pomoćnih objekata i vozila marke Škoda, pronađeni su predmeti i tragovi koji će nakon vještečanja, biti korišteni kao dokazni materijal u krivičnom postupku.

Dana 14.11.2022. godine, službenim vozilom Kantonalne bolnice Zenica, osumnjičeni M.N. je pod policijskom pratnjom, prevezen iz Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru u Kantonalnu bolnicu Zenica, te je smješten na Odjel psihijatrije, pod nadzorom policijskih službenika Policijske stanice Crkvice, o čemu je obavješten i postupajući kantonalni tužilac. Po okončanju liječenja osumnjičeni će biti lišen slobode i uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu “Razbojništvo” iz člana 289. stav 2. Krivičnog zakona Federacije BiH, predat postupajućem tužiocu Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona.

 

Odsjek za odnose sa javnošću,

analitiku i planiranje