Manifestacija Noć teatra bit će obilježena i u BNP Zenica

Širom Evrope bit će obilježena manifestacija  Noć teatra,  kojoj se ove godine kao bh. domaćin pridružuje po 13. put Bosansko narodno pozorište Zenica. Ovogodišnja Noć teatra BiH 2022. bit će upriličena u subotu, 19. novembra u kojoj će učešće uzeti 12 gradova u BiH.

Povodom nastupajuće manifestacije Noć teatra  BiH 2022. u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, inače organizatoru ove Manifestacije, danas je održana konferencija za medije tokom koje je prezentovan bogat kulturni sadržaj koji očekuje publiku. Merima Handanović, koordinatorica Manifestacije je istakla  da BNP kao domaćin ulaže trud za afirmaciju domaćih dramskih autora, te da će se ove godine u sklopu Noći teatra predstaviti 17 učesnika kroz  bogat kulurno-umjetnički program, koji  je sadržan od 12 pozorišnih  predstava, dokumentarnih izložbi,  koncerata kao i radionica škole glume.

Centralni dio nastupajuće Noći teatra bit će upriličen u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, izvedbom predstave Tri dana, u režiji Tanje Miletić Oručević, ali i objavljivanjem konkursa za najbolji dramski tekst.

Denis Krdžalić, izvršni producent Noći tetra napominje da Evropska manifestacija Noć teatra okuplja i ujedinuje evropske teatarske djelatnike i publiku iz Hrvatske, Bosna i Hercegovina, Belgija, Srbije, Crne Gore, Češke, Bugarske, Slovenije, Austrije, Mađarske i Slovačke, a da bogat program uz više sadržaja bh. publiku pored Zenice, očekuje i u Tuzli, Mostaru, Maglaju i Kaknju.    (M.H.)