Članovi Galerije Preporod Zenica na Likovnoj koloniji u Dubrovniku

Članovi Galerije „Preporod“ Zenica su  i ove godine učestvovali na III. Intrenacionalnoj likovnoj kolonji  pod nazivom „Od Dubrovačkih dana do Kulna bana“.Cilj ove likovne kolonije je da umjetnici na svoj način pokažu historijsku povezanost Dubrovnika i Bosne i Hercegovine.

 

Na Likovnoj koloniji učestvovalo je pet članova Galerije „Preporod“ Zenica: Amna Sofić, Nejira Serdarević, Aida Hodžić- Pašalić, Azra Moćević i Velid Trkić,ali i drugi umjetnici iz Dubrovnika : Adela Čustović, Ademir Panjeta  i Admirela Kurtović. Likovna kolonija je organizovana od 11.11.2022. do 12.11.2022.godine u prelijepom ambijentu Studentskog doma u Dubrovniku,što je dalo mogućnost druženja umjetnika i studenata.Slike nastale na ovoj likovnoj koloniji ostaju u fundusu BZK „Preporod“ Dubrovnik.Slike su rađene tehnikom akvarelom i slikanjem na staklu.Različitih su i motiva ,koji prikazuju ljepote Dubrovnika,sokake  Bosne, te detalje arhitekture u Dubrovniku.Značajno je spomenuti da su se likovnoj koloniji pridružili i učenici osnovnih škola u Dubrovniku,što predstavlja jedan od ciljeva da se mladi uključe ,da uče o slikarstvu,historiji svoga kraja i da se druže s umjetnicima.Učenici su slikali na platnu ,ali i bojili su crteže sa karakterističnim motivima bosanskog ćilima.

Poslije završene likovne kolonije upriličena je i izložba radova nastalih na ovoj likovnoj koloniji i prikazana 12.11.2022.godine ,pred sami početak XVI.smotre folklora,narodnih igra i pjesama.

P R E D S J E D N I C A

Galerija „Preporod“ Zenica

Amna Sofić, prof.