Održana sjednica Gradskog vijeća Zenica

U Zenici je danas održana 26. sjdnica Gradskog vijeća.Ovom prilikom većinom glasova usvojen je Izvještaj o izvršenju Budžeta Grada Zenica za prvih 6 mjeseci ove godine, prema kojem su ukupni prihodi i primici budžeta ostvareni u iznosu od 34.203.434 KM  i u odnosu na idealan plan manji su za 1.916.291 KM ili 5%, dok su ukupni rashodi i izdaci budžeta izvršeni u iznosu od 20.444.057 KM i u odnosu na idealan plan manji su za 43%.

U periodu januar – juni ove godine ostvaren je tekući suficit u iznosu od 8.924.310KM, s tim da u izvršene rashode nisu uključeni rashodi električne energije za javnu rasvjetu, usluge deponovanja komunalnog otpada, usluge održavanja komunalne higijene grada i troškovi nadzora na komunalnoj infrastrukturi za mjesec juni, što bi dovelo do povećanja ukupnih rashoda.

Između ostalog vijećnici su danas prihvatili i izvještaje Ureda za reviziju institucija u Federaciji BiH o finansijskoj reviziji zeničkih javnih preduzeća „Grijanje“ kao i  „Vodovod i kanalizacija“ za 2021. godinu. Danas su prihvaćeni su i : Prijedlog Odluke o objavljivanju Javnog oglasa za imenovanje pet članova Gradske izborne komisije Zenica, Inicijativa za izmjene Zakona o lovstvu, kao i Viziju razvoja mjesnih zajednica.  (V.J.)