Ekipa Bosanske časti na malonogometnom turniru u Holandiji

Ekipa Udruženja veterana bh. rata i odbrane bosanske časti „Bosanska čast“ Zenica učestvovala je proteklog vikenda na pozivnom turniru u malom nogometu kojeg je organizovao novoosnovani klub „SV Bosna Den Bosh“ iz holandskog grada Den Boš.

Osnivači, članovi i simpatizeri ovog kluba u Holandiji su ljudi iz Cazina, Gradaca, Livna, Zenice i drugih bh. gradova koji su tokom i poslije završetka agresije na BiH skrasili u Ossu, Den Bošu, Nijmegenu, Tilburgu, Utrechtu i susjednim gradovima, koji aktivno pokušavaju ostaviti traga i u društvenom djelovanju naše dijaspore u ovom dijelu Evrope.
Na turniru odigranom u subotu, 29.11. u sportskoj dvorani u Den Bošu nastupilo je pet ekipa: Veterani Bosna, Coban, Bosna, Džemat Amsterdam i Bosanska čast. Igralo se po bod sistemu „svak sa svakim“, a sa svih pet pobjeda pobjednik turnira je mlada ekipa Džemata Amsterdam, jedna od najaktivnijih u Holandiji, a veterani Bosanske časti ostvarila je i više nego dobar utisak sa omjerom jedne pobjede, dva remija i jednog poraza, obzirom da su igrali protiv vrlo mladih ekipa i da je rezultat bio u drugom planu.
Ovim turnirom, nakon petnaetak godina rekreativnog igranja nogometa u lokalnoj sportskoj dvorani zvanično je i otvoren klub „SV Bosna Den Bosh. Nakon turnira upriličeno je zajedničko druženje, međusobno upoznavanje, razmjena mišljenja i iskustava, te dogovorena saradnja u narednom periodu, sve u cilju bolje afirmacije i predstavljanja ova kluba/ udruženja. Prvi naredni susret najvjerovatnije je u zeničkoj areni, na ovogodišnjem turniru povodom 25. novembra- Dana državnosti BiH, kojeg organizuje Oragnizacije RVI Grada Zenica, a kojeg je  prošle godine osvojila ekipa Bosanske časti. Ostaje na kraju zahvala fantastičnim i besprijekornim domaćinima u Ossu i Den Bošu, kao i Gradu Zenici, koji je finansijski pomogao odlazak Bosanske časti u Holandiju.
tekst i foto: S. Gluhić