Materijalni položaj penzionera

FOTO: Zenicainfo.ba

U borbi za bolji materijalni položaj i zdravstvenu zaštitu, penzioneri u Federaciji BiH mirnim protestima izrazili su svoje nezadovoljstvo na današnji dan 1997. godine, otkada se 25. oktobar obilježava kao Dan penzionera Federacije BiH.

Uprkos pojedinim povećanjima penzija u međuvremenu, materijalni položaj penzionera ni nakon toliko godina, nije ni danas ništa bolji, nego naprotiv, situacija je sada i znatno gora, obzirom na stalna brojna poskupljenja životnih namirnica, ali i svega ostalog, a najave govore da će se ona nažalost nastaviti i ubuduće, te inflacija trenutno negativno utiče na sve stanovnike, a najviše se održava na penzionersku populaciju“, ističe Mustafa Trakić, predsjednik Saveza udruženja penzionera ZDK.

Od 60.000 penzionera na teritoriji ZDK, njih 36.000 prima penziju do 424 marke, a među njima imamo i veliki broj penzionera sa osiguranim radnim stažom, koji zbog nesređenih odnosa između bivših republika ex Jugoslavije, primaju penziju do 295 KM“, navodi Mustafa Trakić, ističući da je sa tako malim mjesečnim primanjima nemoguće je živjeti.

Situacija se dodatno usložnjava zbog poskupljenja i režijskih troškova, liječenja kao i ogreva, kojim smo preko našeg Udruženja ove godine nekako uspjeli snabdjeti naše članove, a već iduće godine bojim se da je to nemoguće, jer su cijene ogrevnog drveta, uglja i peleta već sad previsoke kod naših snabdjevača i moraćemo u traženju rješenja animirati i buduću kantonalnu Vladu na pomoć“, pojašnjava predsjednik Saveza udruženja penzionera ZDK, dodajući da su penzinerioma i lijekovi problem, jer im se uglavnom prepisuju oni, koji nisu na esncijalnoj listi i izuzetno su skupi, što će takođe biti zadatak, koji će Savez udruženja penzionera ovog kantona postaviti za rješavanje pred buduću Vladu ovog kantona. (V. J.)