Održana protestna šetnja zdravstvenih radnika u Zenici

Nakon što je Vlada Federacije donijela Uredbu o pomoći stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena Sindikat radnika u zdravstvu Kantonalne bolnice Zenica obratio se svim relevatnim institucijama sa zahtjevom za isplatu jednokratne pomoći radnicima.

Od Ministarstva zdravstva su dobili odgovor da to nije njihova nadležnost, dok su od menadžmenta bolnice dobili odgovor da bi za ove namjene trebalo obezbijediti 1,9 miliona maraka što bi značajno utjecalo na redovno poslovanje bolnice i redovno izmirenje obaveza prema dobavljačima i radnicima, te stoga nisu u mogućnosti udovoljiti zahtjevu sindikata.

Možda se i ne bismo odlučili na ove proteste da nismo dobili informaciju da je urađen rebalans i da ustvari ima sredstava da se ta pomoć isplati. Ono što nam jako teško pada jeste ignorisanje naših zahtjeva od strane menadžmenta i od strane direktora jer smo mi u petak uputili dopis da nam direktor upriliči sastanak da pokušamo iznaći rješenje, da razgovaramo vezano za ovaj naš zahtjev, međutim, evo do ovog trenutka nismo dobili poziv, iako kolekitvni ugovor i pravilnik o radu Kantonalne bolnice Zenica obavezuje direktora da pozove predstavnika sindikata na naš zahtjev u roku od tri dana“, kazao je Fahrudin Heco, predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika Kantonalne bolnice Zenica.

Nakon okupljanja ispred kapije bolnice, radnici su krenuli prema sjedištu Zavoda zdravstvenog osiguranja, želeći i ispred ove institucije odaslati poruku javnosti.

To je ustanova gdje je Ministarstvo zdravstva, gdje su novci, ustvari gdje je Zavod zdravstvenog osiguranja. Imamo odluku da će ove šetnje biti relizirane svakih 15 dana, sljedeći put pretpostavljam da ćemo promijeniti destinaciju to ćemo donijeti odluku na organima sindikata da li će to biti zgrada Vlade ili eventualno u krugu bolnice ispred Uprave naše, gdje zapravo mislimo da se treba donijeti ova odluka“, kazao je Heco.

S obzirom da već imaju negativan stav menadžmenta bolnice prema zahtjevu za isplatu jednokratne pomoći ukoliko današnja mirna šetnja ne poluči rezultate, borba za bolji radnički standard će se nastaviti.

Pošto je prema Uredbi rok za isplatu ovih sredstava do kraja godine mi ćemo šetati svakih 15 dana do kraja godine, ali ponavljam nadam se da ćemo iznaći rješenje i da ćemo se vratiti svakodnevnim obavezama da se više nećemo baviti ovim“, zaključio je Heco.

Nekoliko stotina radnika odazvalo se mirnoj protesnoj šetnji, a sigurno da će u narednim aktivnostima taj broj biti veći. Želeći da čujemo komentar za današnje proteste kontaktirali smo i direktora Kantonalne bolnice, ali na naš telefonski poziv nije odgovorio. (N. G.)