Meteorolozi: Evropu očekuje neuobičajeno topla zima

FOTO: bhrt.ba

Temperature ove zime biti će ključne za sve građane zabrinute zbog rekordnih troškova grijanja svojih domova, ali i za evropske političare koji žele izbjeći redukcije energije zbog smanjenja opskrbe ruskim plinom.

Vidimo da će zima biti toplija nego inače“, rekao je Carlo Buontempo, direktor Službe za klimatske promjene Copernicus koja proizvodi sezonske prognoze za Europski centar za vremenske prognoze (ECMWF).

Ipak, još uvijek postoji značajna šansa za blokadu strujanja, što može dovesti do niskih temperatura i vjetrova iznad Evrope“, dodaje Buontempo.

ECMWF kreira prognoze na osnovu podataka iz niza nacionalnih meteoroloških službi diljem Evrope.

Njihove prognoze temelje se na pokazateljima kao što su temperatura okeana i atmosfere, kao i brzina vjetra u stratosferi, ali nemaju tačnost kao kratkoročni izvještaji.

Očekuje se da će evropska zima biti toplija nego inače zbog globalnog vremenskog fenomena “La Nina”, koji je povezan s hlađenjem površinskih temperatura u srednjem i istočnom ekvatorijalnom dijelu Tihog okeana.

Znamo da u godini “La Nina”, drugi dio zime u Evropi ima tendenciju da pogoduje zapadnim vjetrovima, koji su uglavnom topli i vlažni”, poručuje Buontempo.

Agencija će ažurirati svoju prognozu zimske sezone naredni mjesec kada će imati veću preciznost.

Klix.ba