UNZE: Certifikati povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja

Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja, koji se u svijetu tradicionalno obilježava 10. oktobra, danas je Medicinski fakultet Univerziteta u Zenici bio domaćin svečanosti u okviru koje su dodijeljeni certifikati prvoj generaciji dječijih i adolescentnih psihoterapeuta i certifikati sistemskih porodičnih savjetnika iz socijalnih ustanova.

Edukacija je realizovana u saradnji Federalnog ministarstva zdravstva i zeničkog Medicinskog fakulteta u okviru Projekta mentalnog zdravlja u BiH.

Projekat podržava Vlada Švicarske, a implementira Institut za populaciju i razvoj u partnerstvu sa entitetskim ministarstvima zdravstva.

Ovaj događaj ima za cilj povećanje informisanosti stanovništva o preventivnim intervencijama u mentalnom zdravlju, kako djeluju i na koji način svako od nas može dobiti potrebnu njegu mentalnog zdravlja.

Šef Odjela za zdravstvo Ambasade Švicarske u BiH, Laurent Ruedin je istakao, da je Švicarska vlada u proteklih 10 godina osigurala 26 miliona konvertibilnih maraka za reformu zaštite mentalnog zdravlja u BiH.

“Uvjereni smo da je investiranje u mentalno zdravlje stanovnika jedne zemlje investiranje u njen razvoj”, dodao je Ruedin.

Federalni ministar zdravtva, Goran Čerkez podsjeća da je, prema gledištu Svjetske zdravstvene organizacije, sistem mentalnog zdravlja u BIH najbolji u jugoistočnoj i istočnoj Evropi.

“Da bi govorili o dobrom mentalnom zdravlju jako je važno da se razvijaju i drugi sektori, posebno obrazovanje. Onog trenutka kada svaka škola bude imala najmanje jednog psihologa i socijalnog radnika, kada budemo imali multidisciplinarne timove, možemo očekivati još bolje rezultate”, kazao je Čerkez.

Učesnike svečanosti pozdravio je rektor Univerziteta u Zenici, prof. dr. Jusuf Duraković čestitavši profesorima Medicinskog fakulteta, posebno docentu dr. Mirzi Oruču, na uspješnoj organizaciji edukacije. (Š.B.)