U drugoj polovini oktobra počinje popis poljoprivrednih gazdinstava

Za drugu polovinu oktobra najavljen je početak popisa poljoprivrednih gazdinstava na prostoru BiH, a posljednji ovakve vrste obavljen je davne 1960. godine

“Popisivaće se sve: veličina polјoprivrednih gazdinstava, zemlјišni fond, kategorija korištenja polјoprivrednog zemlјišta, zasijane površine, voćnjaci, vinogradi, broj stoke, polјoprivredna mehanizacija, objekti i još mnogo toga”, pojašnjava Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH, napominjući da je obavljanje popisa poljoprivrednih gazdinstava u BiH zapravo direktiva Evropske unije, bez koje naša zemlja ne može dalje ići putem Evropske unije.

“Radi tih stvari mi gubimo godišnje fondove Evropske unije u iznosu od nekih stotinjak miliona maraka”, mišljenja je predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH.

“Uz to nakon 60 godina, konačno ćemo imati podatke o poljoprivrednim gazdinstvima i znaćemo čime raspolažemo, što je naravno dobra stvar, ali nije dobro što se nažalost, popis neće raditi na nivou države, nego će se obavljati po entitetima i svako za sebe, pa ćemo opet imati velike razlike u popisu i dvije entitetske strategije razvoja poljoprivrede umjesto jedne – državne, što je štetno za ovu privrednu granu i bojim se da ćemo zapravo doći opet na isto”, ističe Bićo.

“Zbog tog problema naše Udruženje odavno traži da se formira ministartvo poljoprivrede na nivou države i da ono to radi ili da pak da to radi jedna institucija, kako bi se izbjegle eventualne malverzacije”, napominje Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH. (V.J.)