14.3 C
Zenica
Nedjelja, 26 Maja, 2024
Naslovnica Aktuelno Muslimani obilježavaju dan rođenja poslanika Muhammeda

Muslimani obilježavaju dan rođenja poslanika Muhammeda

Muslimani širom svijeta prigodnim programima obilježavaju dan rođenja poslanika Muhammeda, a. s.

Mevlud, dan rođenja poslanika Muhammeda, a. s., u islamskoj tradiciji obilježava se 12. rebiu-l-evvela po lunarnom, hidžretskom kalendaru, što je prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini u subotu, 8. oktobra.

Tradicionalna mevludska svečanost će biti održana večeras u Carevoj džamiji, dok će se centralna mevludska svečanost održati sutra u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Dan mevluda je jedan od najradosnijih događaja za muslimane jer Poslanikovo, a. s., rođenje predstavlja početak ispunjenja duhovne zrelosti čovječanstva, navodi se u saopćenju Uprave za vjerske poslove Islamske zajednice u BiH.

– Mi smo te (Muhammede) kao milost svjetovima poslali – kaže se u Kur'anu Časnom (El- Enbijā’ 107). Poslanik Muhammed, a. s., za sebe je govorio:

– Ja sam dova Ibrahimova i radosni navjestitelj Isaov, a. s. (Hadis)

Poslanikovim, a. s., rođenjem i pojavom, najmirisnije ruže na drvetu poslanstva, označen je završetak poslaničkog ciklusa.

Muslimani baštine sjećanje na Poslanika, a. s., kao nekog ko je svojim životom dosegao zenit ljudskosti, s obzirom na to da je kao “usvetun hasenetun – divan uzor” iskusio moralnu puninu onoga što čini savršeno odgojenu ljudsku narav. Muhammed, a. s., odlikovao se održavanjem ravnoteže između duha i materije, srca i duše, života i smrti.

Čovječanstvu je vlastitim primjerom posvjedočio univerzalno načelo: da bi se djelovalo dobro, mora se biti dobar, da bi se savladao svijet, valja najprije savladati samog sebe i tako dalje.

Iz poštovanja prema svom voljenom Poslaniku, a. s., muslimani u Bosni i Hercegovini stoljećima 12. rebiu-l-evvel obilježavaju učenjem mevluda, pobožnog spjeva o Muhammedu, a. s.

Muhammed je bio posljednji Božiji poslanik po islamu, koji je poslan od Boga cijelom čovječanstvu kako bi upotpunio originalnu monoteističku vjeru svih poslanika prije njega, Adema, Ibrahima, Musaa, Isaa i drugih poslanika.

Hide picture