Novi vodovod u Podbriježju

FOTO: Zenicainfo.ba

Koliko god Grad Zenica već decenijama nema problema sa vodosnabdijevanjem potrošača u gradskoj jezgri, toliko je nemoguće da i najbliža sela i zaseoci decenijama imaju redukciju vode. U tri zaseoka u Podbriježju, za skoro stotinu domaćinstava, sa završetkom treće faze izgradnje vodovoda spojenog na gradsku mrežu ovom egzistencijalnom problemu konačno dolazi kraj.

Riječ je o projektu i svim radovima radnika JP ViK Zenica, koji ih je u prve dvije faze koštao oko 360 hiljada maraka.

Anđa Vidović živi u Podbriježju više od pola stoljeća. Kaže čak joj i u ratu bilo bolje kada je vodosnabdijevanje u pitanju, jer tada imala i muža.

Sada sam već srčani bolesnik, imala sam operaciju i kada smo u redukciji od ponedjeljka do petka ne smijem više od dva litra kanistera vode donijeti sa izvora“, priča nam.

Podbriježje je zenička mjesna zajednica rasprostranjena u razuđenoj strukturi tri zaseoka Kondžile, Čalići i Zelenike između brda Zmajevac i planine Lisac, sa vrlo važnom povijesnom prošlošću.

Ovdje su se ljudi vijekovima patili za vodu, sada više neće, a i ide nova rasvjeta za Podbriježje kako bismo poboljšali kvalitet života u ovom dijelu Zenice, ravnopravan svim drugim”, istaknuo je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Preduzeće VIK je u potpunosti iz svoje dobiti finansiralo projekat dvije faze pripajanja ovih zaseoka u Podbriježju gradskom vodovodu, dodaje Kaumović, a prema riječima direktora preduzeća Emira Pašalića ostalo je još od 60 do 100 hiljada maraka ulaganja u treću fazu izgradnje vodovoda za još oko 30 domaćinstava. Doznajemo danas da će i obližnji Pridražići na ovaj način do kraja godine dobiti gradski vodovod i život bez redukcije pitke vode. (A. H.)