Rast kamatnih stopa do kraja godine?

Građani i privreda moraju biti zainteresovani za stanje kamatnih stopa i stanje tržišta, a posebno ako imaju kredit sa promjenjivom kamatnom stopom.

Prvi put u našoj zemlji nakon dužeg perioda rasle su kamatne stope, ali ne u velikoj mjeri te nisu ugrozile značajno finansijsku sliku građana.

Važno je da svako ko je korisnik kredita bez obzira na kamatnu stopu prati svoju zaduženost i u trenutku kada primijeti da su mjesečna opterećenja velika i da su udar na finansijski budžet obrati se svom kreditnom službeniku sa zahtjevom da mu se koriguje kamatna stopa“, kazao je za Zenicainfo.ba Admil Nukić iz Agencije za bankarstvo Federacije BiH.

Berislav Kutle, iz Udruženja banaka Federacije BiH smatra kako će sigurno do kraja godine ponovo doći do povećanja kamatne stope, ali da građani nemaju razloga za zabrinutost.

Neće to biti značajnijih povećanja, a građani koji se u ovom trenutku odluče za podizanje kredita sigurno je, da su u povoljnijem položaju, od onih koji već godinama otplaćuju kredit. Ukoliko novac investiraju u kvalitetnu stvar sigurno je da će biti na dobitku“, pojašnjava Kutle.

Iz Agencije za bankarstvo Federaciji BiH smatraju kako su u prvoj polovini ove godine u našoj zemlji zabilježili istorijski niske kamatne stope u svim segmentima kreditiranja što govori da naše banke imaju jak kapacitet da u nastavku godine nastave sa novim kreditiranjima sa kamatnim stopama koje su prihvatljive za većinu građana i privredu, smatraju u ovoj Agenciji.

Prema podacima Centralne banke BiH ukupno zaduženje građana je 10,4 milijarde konvertibilnih maraka, što je oko 3000 hiljada maraka po glavi stanovništva. Prema nekim istraživanjima u proteklih nekoliko mjeseci najveći interes bh. građani iskazuju za stambene kredite, dok je interes građana za nenamjenskim i potrošačkim kreditima i dalje mnogo manji. (B. D.)