Porodici Patković grom ubio šest ovaca

FOTO: Zenicainfo.ba

Adina Patkovića iz Tetova i njegovu porodicu jučer je zadesila nesreća. U grmljavinskom nevremenu grom mu je ubio šest ovaca. Porodica Patković bavi se poljoprivredom i stočarstvom i od toga žive. Jučerašnja nesreća udar je na njihov kućni budžet.

Ovaj zavarivač po struci dobar dio dosadašnjeg života proveo je po terenima u Sloveniji, Italiji, Švedskoj, Rusiji. Prije četiri godine vratio se kući i odlučio da se bavi stočarstvom i poljoprivredom. Zbog, kako kaže nedostatka sluha državnih organa baviti se ovim poslom je dosta teško. Još kada se tome doda jučerašnja nesreća u kojoj je od udara groma izgubio šest ovaca onda se situacija dodatno komplikuje.

Žena je ostala kod kuće i ovce su mi bile u električnoj pastirci, čobanici. Izašla je da malo pomakne tu pastirku da ovce imaju svježu travu da pasu. Bilo je oblačno sa grmljavinom i tu kod te šljive gdje su ovce bile žena je pomjerila žicu i samo što se odmakla grom je udario u šljivu i šest ovaca je nastradalo“, priča nam ovaj vrijedni poljoprivrednik.

Adin Patković

Naš sagovornik kaže da je sve okrenuto protiv poljoprivrednika. Nedostatak adekvatnih poticaja, skupi repromaterijali, uništavanje usjeva od strane ptica i divljih svinja, pa do ovog jučerašnjeg slučaja. Džemat Pridražići prvi je reagovao i pokrenuo konkretnu akciju kako bi se pomoglo porodici Patković.

Nekako smo mi sretni ljudi. U Orahovici smo imali Sakiba Grabusa, hodžu kojeg zna cijela Evropa. Ovdje sam došao živjeti i ovdje imamo Muamera Čelenku, isto hodžu koji je jako dobar. Za obojicu mogu reći neka im dragi Allah podari svaki hajr. Muamer Čelenka je veliki borac za svoj džemat“, kaže Patković.
I pored svih nedaća Adin ili kako ga svi znaju i zovu Dinko ne gleda crno na sveukupnu situaciju.

Allahovo iskušenje. Allah zna što se ovo desilo. Ja ne znam, ne znate ni vi, ne zna niko, samo Allah zna. U svakom zlu ima dobra, a to ćemo vidjeti ako Bog da“, zaključuje razgovor za Zenicainfo naš sagovornik. (N. G.)