Služba za zapošljavanje ZDK za program “Druga prilika 2022” osigurala 500.000 KM

Nezaposlene osobe sa evidencije Službe za zapošljavanja Zeničko-dobojskog kantona od danas se mogu prijaviti na javni poziv za poticaj zapošljavnju “Druga prilika 2022”“, kazao je u izjavi za Fenu direktor te kantonalne javne ustanove Anto Pešić.

On napominje da su javni poziv raspisali u okviru Programa sufinansiranja samozapošljavanja – Start up 2022.

Prijavne obrasce, koji se nalaze i koji se mogu preuzeti sa naše službene internetske stranice, zainteresirani trebaju poslati e-mailom, a sa jedne e-mail adrese je moguće poslati samo jednu prijavu“, kazao je Pešić.

Nezaposlena osoba mora biti prijavljena na evidenciji nezaposlenih Službe minimalno dan prije podnošenja prijave. Za aplikacije koje budu ocijenjene validnim, nezaposleni će biti pozvani da u roku od 60 dana potpišu i ugovor.

Osim što mogu registrirati obrt, uz sebe, mogu zaposliti još jednu osobu. Za sada smo za ovu mjeru namijenili oko pola miliona KM, ali imamo mogućnost da povećamo spomenuti iznos alokacijom sredstava. Mislimo da ćemo doći do 800.000 KM.

Pojedinačna podrška je 12 mjeseci po 500 KM, plus 35 KM za troškove registracije obrta. Novac mogu utrošiti za plaćanje doprinosa te dijela plaće“, kaže Pešić.

akta.ba