Udruženje “Encijan” obilježilo 30 godina postojanja

FOTO: Zenicainfo.ba

Udruženje građana slovenskog porijekla „Encijan“ u Zenici obilježilo je prigodnim programom 30 godina postojanja.

Udruženje građana „Encijan“ osnovano je 1992. godine i prvobitno je imalo humanitarni karakter. Nakon ratnih godina, Udruženje se počelo baviti onim što je primarno, a to je očuvanje slovenskog jezika, kulture i tradicije.

Na ovom obilježavanju 30 godina mi smo upriličili jedan malo bogatiji kulturni program. Počinje sa izložbom slovenskih autora koje naše Udruženje dovelo našim sugrađanima, tako da je u Zenici se predstavilo sa samostalnim izložbama veliki broj stvarno značajnih slovenskih umjetnika. Na ovoj izložbi priključili su se i naši domaći umjetnici“, istakao je Dragan Gačnik, predsjednik Udruženja Slovenaca u Zenici.

Dragan Gačnik

Ovom prilikom upriličeno je druženje svih slovenskih društava iz Bosne i Hercegovine.

Drugi dio programa će najstariji članovi, oni koji su ustvari osnovali Udruženje dati jedan referat, kratki pregled onog što je Udruženje za ovih 30 godina radilo. Mi ćemo dodijelit diplome zaslužnim članovima i saradnicima, a potom imamo i evo već šesti put druženje građana slovenskog  porijekla iz cijele BiH. Nama je čast i zadovoljstvo da su oni zadovoljni Zenicom i ne žele da promijene mjesto u kom se događaju ovi susreti“, zaključio je Gačnik.

Državna sekretarka Republike Slovenije Vesna Humar prisustvovala je obilježavanju godišnjice i tom prilikom čestitala je 30 godina uspješnog rada i djelovanja Udruženja građana slovenskog porijekla „Encijan“. (A. S.)