BiH dobila bitku na startu Eurobasketa: Zmajevi u trećoj četvrtini slomili Mađare

FOTO: KS BiH

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pobjedom je otvorila Evropsko prvenstvo u košarci.

Zmajevi su rovovskom borbom stigli do punog plijena protiv Mađarske rezultatom 95:85 i tako na najbolji način počeli nastup u grupi smrti u Kolnu.

Izuzev početne prednosti BiH od 5:2, Mađarska je kontrolisala rezultat u prvom poluvremenu i uglavnom bila u vodstvu. BiH je prvu četvrtinu izgubila sa 17:23.

Zmajevima je pripala druga dionica koju su dobili sa 28:23 pa se na odmor otišlo s prednošću Mađarske 45:46.

Problem za selektora Bećiragića bila su tri faula Jusufa Nurkića, koji je propustio sedam minuta igre u trećoj četvrtini.

Uprkos tome, dio je to igre koji je u potpunosti pripao Zmajevima (28:17), a BiH je u posljednju četvrtinu ušla sa deset poena prednosti (73:63).

Mađarska se sredinom četvrte četvrtine uspjela približiti na minus tri, ali bh. košarkaši ubrzo su znatno boljom igrom vratili dvocifrenu prednost.

Dvije minute prije kraja bilo je 92:82 za Bosnu i Hercegovinu, a kada je Roberson minut prije kraja postigao trojku i odveo BiH na 95:82, bilo je jasno da će Zmajevi slaviti.

BiH su do trijumfa vodili Jusuf Nurkić i Džanan Musa koji su postigli po 19 poena, John Roberson je imao 18, a kapiten Miralem Halilović 16 poena.

Zmajevi naredni meč igraju u subotu protiv Njemačke.

Faktor.ba