ZENICA: Otvoren DokuMfest

Otvoren je DokuMfest i to revijalnim programom, a projekcije od večeras publika može pratiti u objektu Zona, i to u takmičarskom programu šest odličnih dokumentarnih filmova. Ni ovogodišnji DokuMfest neće proći bez promocije muzičke knjige, ali i dobre svirke. 

Prikazan je u revijalnom program dokumentarni film Dubravka Jagatića “Kad muzičari šokiraju”, a bila je planirana i promocija muzičke knjige o Đorđu Balaševiću, ali to budžet nije dozvolio. Ipak iz štampe je izašla knjiga “1001 najluđi svjetski I ex-Yu rock biser”, autora Josipa Dujmovića, pa je ova publikacija promovirana uoči takmičarskog programa.

Takmičarski program ovogodišnjeg DokuMfesta počinje večeras u Zoni, a publika će, među ostalim, imati priliku uživati u filmovima o grupi Skroz iz Sarajeva, kao I o 15-godišnjoj Viktoriji iz Smedereva, izvrsnoj bubnjarici.

Uz ovih šest izvrsnih dokumentarnih muzičkih filmova novije produkcije u četvrtak ćemo imati priliku prvi put vidjeti dokumentarac o jednom bluz harmonikašu svjetskog ugleda. Nakon te projekcije zenički rock – veteran će zadžemti sa zanmenitim Pecom Petejom i tim usno – harmonikašem Krešom Oremušom iz hrvatskog Zagorja. Biće to jam session kakav do sada nismo imali priliku čuti”, kaže Josip Dujmović, direkor DokuMfesta.

DokuMfest završava u petak filmom FoxyHeadsRock u doba izgovora. (A. H.)