Održani peti dani planinara Zenice

Gradski planinarski savez i Planinarsko društvo „Čolan“ proteklog vikenda organizovali su tradicionalnu manifestaciju pete dane planinara Zenice.

Na Čolanu se okupilo oko 300 planinara i planinarki koji su uživali u čarima ove planine. Kako ističu organizatori, jako su zadovoljni odzivom učesnika ali i učešćem mladih planinara.

Ja sam presretan i prezadovoljan što smo ispisali jednu još jednu petu priču, dakle petu priču zaredom unutar planinarske zajednice Zenica. Dakle, uspješno smo tehnički, organizaciono u svakom smislu pripremili, organizovali, realizovali manifestaciju dani planinara Zenice na Čolanu. Vjerujem da 70 posto ljudi koji su danas bili ovdje prvi put da borave na Čolanu, na jednoj prelijepoj planini, bili su na Humu, na Liscu, na Smetovima, na drugim planinama širom Bosne i Hercegovine, a vjerujem da nisu bili na Čolanu i ovo ovdje je manji dio Čolana“, izjavio je u razgovoru za Zenicainfo.ba Sinan Gluhić, predsjednik Planinarskog društva „Čolan“.

Generalni pokrovitelj ove manifestacije već petu godinu zaredom je gradonačelnik Fuad Kasumović i Gradska uprava.

Prelijepo druženje, prelijep ambijent, šta mi je najdraže puno, puno omladine, mlađe od 18 godina koje je grad počastio sa jednin ruksakom planinarskim za uspomenu na ovo. Evo sada tek počinje druženje i ostalo“, istakao je gradonačelnik Zenice.

Na petim danima planinara Zenice učestvovala su i mnogobrojna planinarska društva, a Gorska služba spašavanja Zenica učestvovala je u ovoj manifestaciji gdje su najmlađim učesnicima kroz vježbe pokušali približiti duh planine.

Cilj manifestacije je promovisanje zdravog života, okupljanje i druženje porodica na čistom planinskom zraku, a što su organizatori i ove godine uspješno ostvarili. (A. S.)