Seniorsko prvenstvo u šahu FBiH

Dvadesetdeveto ekipno prvenstvo Šahovskog saveza Federacije BiH za seniore – Prva “A” liga za 2022. godinu održat će se u periodu od 23. do 28. avgusta. Tehnički organizator je Šahovski savez Unsko-sanskog kantona, a suorganizator je Šahovski klub „Bihać“ iz Bihaća.

Pravo nastupa imaju sljedeće ekipe: „Goražde“, “Živinice”, “Mladost-Imel” Gnojnica, “Čelik” Zenica, „Mostar“ Mostar, „Preporod“ iz Zenice,  „Cazin“ iz Cazina, „Gračanica“ iz Gračanice, “Tešanj” iz Tešnja i „Velika Kladuša“ iz Velike Kladuše.

To nam je jedan novi izazov. Mi zadnje dvije-tri godine zauzimamo drugo ili treće mjesto. Izmakne nam prvo mjesto. Ove godine su sve ekipe pojačale. Mi ove godine idemo sa našim zeničkim šahistima. Isto imamo problema sa sastavom zbog godišnjih odmora i obaveza na poslu. Nekoliko najboljih igrača nam je zauzeto u tom periodu. Mislim da imamo dobru ekipu i da ćemo se boriti za vrh tabele“, izjavio je za Zenicainfo.ba Goran Trkulja, generalni sekretar ŠK “Čelik”.

Šahovski klub Čelik će igrati u sastavu: Enver Muratović, Goran Trkulja, Faris Čunjalo, Dino Marković, Evel Karalić i Nermin Šestić.

Spremni  smo za takmičenje. Ekipa će nastupiti u sljedećem sastavu: Mehmedalija Redžepi, Muhamed Hrnjica, Latif Hadžić, Jasmin Beširević, Vahdet Patković i Halid Bajramović. Mi nemamo dovoljno sredstava da povedemo četiri rezerve niti pojačanja. Idemo sa zeničkim šahistima. Kada su u pitanju ambicije, ambicije su da ostanemo u Prvoj A ligi. Ukoliko bi osvojili neko veće mjesto to bi bilo super“, kazao je Halid Bajramović, član šahovskog kluba Preporod iz Zenice.

Prvenstvo će se igrati  po Bergerovom sistemu od 9 kola uz FIDE tempo igre 90 minuta za cijelu partiju uz bonifikaciju od po 30 sekundi. Pobjednik Prve “A” lige ulazi u Premijer ligu BiH, a prve tri ekipe dobivaju pehar, medalje i diplome. (M. P.)