Dosad postavljeno 300 stubova i 400 svjetiljki, do kraja augusta puštanje prvih linija sa LED rasvjetom

FOTO: zenica.ba

Gradska uprava Zenica implementira projekat proširenja i izgradnje javne rasvjete na području Grada Zenice, čija je ukupna vrijednost 4.661.206 KM.

Kako je odranije poznato, navedeni iznos planira se potrošiti za proširenje i izgradnju javne rasvjete u 62 mjesne zajednice, a obuhvatiti će ugradnju 4.031 nove svjetiljke te postavljanje 2.510 novih stubova i 62 nova mjerno-razvodna i upravljačka ormara.

Na ovaj način Mjesne zajednice Bistrica, Mošćanica, Kovanići, Janjac i Dobriljeno će prvi put dobit rasvjetu, dok će u drugim mjesnim zajednicama javna rasvjeta biti proširena ili izgrađena u određenim naseljima i ulicama.

Prema riječima gradonačelnika Zenice Fuad Kasumovića, projekat se implementira prema planu, a do sada je postavljeno oko 300 stubova i oko 400 svjetiljki.

Nažalost, zbog složenih procedura javnih nabavki početak realizacije projekta proširenja i izgradnje javne rasvjete na području grada Zenice smo čekali skoro dvije godine. Projekat se implementira u skladu sa ranije istaknutim zahtjevima i potrebama mjesnih zajednica. Neke mjesne zajednice će prvi put dobiti rasvjetu, iako živimo u 21. vijeku. U drugima ćemo proširiti javnu rasvjetu ili izgraditi rasvjetu u pojedinim ulicama i naseljima. Sretan sam što će se realizacijom ovog projekta poboljšati uslovi života u mjesnim zajednicama Grada Zenica. Gradska uprava sa mnom na čelu odlučno realizira brojne projekte, koji imaju za cilj unaprijediti svakodnevni život građana. Grad sam zatekao zapušten i nesređen, tako da je bilo nemoguće odmah riješiti sve problem. Međutim, maksimalno smo opredijeljeni da nastavimo putem razvoja i unapređenja Zenice što građani i sami mogu vidjeti s obzirom na brojne dosad realizirane ali i projekte koji se trenutno izvode na području grada“, rekao je gradonačelnik Fuad Kasumović.

Do sada su gotovo u potpunosti izvedeni radovi u MZ Mošćanica, gdje je postavljeno 156 stubova i 139 svjetiljki, a trenutno se izvode radovi u Nemilskom slivu. Tako su u MZ Bistrica urađeni svi građevinski radovi, postavljena su 53 stuba i 78 svjetiljki, u MZ Topčić Polje realizirani su građevinski radovi te postavljeno 25 svjetiljki i 12 stubova, dok je u toku postavljanje još deset stubova.

Prema riječima Jakute Imširović, šefice Sektora za ekologiju i komunalne poslove, završeni su građevinski radovi i u MZ Bistričak, a 15 svjetiljki postavljeno je u Vikend naselju, u MZ Šerići postavljena su 43 stuba, dok je u MZ Starina postavljeno deset svjetiljki.

U toku je izvođenje građevinskih radova u MZ Jastrebac, dok se u narednom periodu očekuju građevinski radovi u Mjesnim zajednicama Pepelari, Orahovica i Nemila. Pored radova koji se izvode u Nemilskom slivu, izvođač radova je izvršio postavljanje i 107 svjetiljki i 32 stuba u MZ Mošćanica. Do kraja augusta očekuje se isporuka 500 komada svjetiljki, kada se očekuje i puštanje prvih linija sa LED rasvjetom“, pojašnjava Imširović.

Podsjetimo, nakon okončanog otvorenog postupka javne nabavke radova ugovor je zaključen s konzorcijem koji čine firme Neimari Šerići d.o.o. Zenica, Testingelektro d.o.o. Sarajevo i Buck d.o.o. Beograd.

zenica.ba