12 C
Zenica
Petak, 19 Aprila, 2024
Naslovnica Aktuelno Građani u 13 sati ponovo protestuju ispred OHR-a

Građani u 13 sati ponovo protestuju ispred OHR-a

Građani su posredstvom društvenih mreža, uz ostale organizatore, ponovo za danas u 13 sati najavili proteste ispred zgrade OHR-a protiv odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da donese izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH.

U ponedjeljak su održani veliki protesti na kojima je prisustvovalo blizu 7.000 ljudi, dok je jučer održan manji protest u organizaciji Restarta. Za danas je najavljeno da će, osim organizacije Restart, u 13 sati biti i građani koji su se okupili putem društvenih mreža.

Javnost se aktivirala nakon što se pojavila informacija da visoki predstavnik u BiH Christian Schmit planira nametnuti odluke izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH.

Prema dokumentu koji je procurio u javnost, planirane su tehničke izmjene, ali sudeći po dokumentu koji je pripremljen u OHR-u 19. jula u formi odluke, na papiru su i političke izmjene, oko kojih su se i ove godine neuspješno dogovarale političke stranke.

Glavni razlog zbog kojeg građani BiH negoduju je cenzus od tri posto koji bi onemogućio slanje hrvatskih delegata iz onih kantona u kojima ih nema više od tri posto u odnosu na ukupan broj u entitetu FBiH s obzirom na to da bi se time pogodovalo isključivo HDZ-u.

Faktor.ba

Hide picture