Direktor WHO-a za Evropu pozvao vlade da ponovno uvedu obavezu nošenja maski

U intervjuu za agenciju Reuters, regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Evropu Hans Kluge pozvao je zemlje da sada poduzmu mjere kako bi izbjegle preopterećenje zdravstvenih sistema jer širenje podvarijante omicrona BA.5, raste.

Sa sojem omikrona koji predvodi rastući val koronavirusa u Evropi, države moraju ubrzati cijepljenje i ponovno vratiti mjere kao što je nošenje maski kako bi se izbjegle strožije mjere s približavanjem jeseni i zime” upozorio je Kluge.

Blizu tri miliona novih slučajeva koronavirusa prijavljeno je širom Evrope tokom prošle sedmice, što je skoro polovinu svih novih slučajeva u svijetu.

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu istakao je da su se stope hospitalizacije udvostručile, a da blizu 3.000 ljudi umre od ove bolesti svake sedmice.

Postoji porast slučajeva u društvu koje funkcionira gotovo kao i prije“, rekao je Kluge naglašavajući potrebu za “stabilizatorima pandemije”, kao što je druga booster doza prije očekivanih vakcina za specifične sojeve koronavirusa koje će biti dostupne ove jeseni , kao i promociju nošenja maski i dobrog sistema ventilacije.

Ovi stabilizatori se moraju implementirati kako bi se izbjegle mnogo strože mjere, upozorio je on.

Mislim da društvo nije spremno za ponovno naređivanje zatvaranja“, zaključio je Kluge.

Klix.ba