Edukacija članova Udruženja veterana bh. rata i odbrane bosanske časti o pokretanju biznisa

Ponekad je edukacija o pokretnju biznisa ili obrta važnija od finansijske pomoći. Tog su mišljenja i u Udruženju veterana bh. rata i odbrane bosanske časti, Udruženju koje ukuplja na desetine nezaposlenih demobilisanbih boraca.

Projektom socijalnog zbrinjavanja kroz edukaciju pod nazivom Moj prvi biznis nastoje egzistenciju omogućiti za dvadesetak svojih članova – demobilisanih boraca.

Riječ je o projektu Gradske uprave Zenica na koji su uz još jedan aplicirali iz Udruženja veterana bh. rata i odbrane bosanske časti s ciljem da potaknu članove – nezaposlene demobilisane borce za pokretanjem poduzetničkih ideja i stvaranjem obrta.

Danas smo ovdje kako bi pomogli dem obilisanim nezaposlenim, borcima da ne budu više na rubu egistencija, već da započnu sa svojim radom”, ističe član Udruženja “Bosanska čast” Sedin Biogradlija.

Ti ljudi su prekinuti u svojoj mladosti, svom školovanju i tri mjeseca trajanja projekta treba da im omogući znanja za pokretanjem obrta. Kažu najviše su se opredjelili za plasteničku proizvodnju povrća.

Trojici naših članova smo već pomogli da započnu sa svojim obrtom. Ovakvi projekti mnogo nam znače jer5 pomažu da živimo od svog rada, a ne da čekamo socijalnu pomoć”, ističe predsjednik Udruženja Hajriz Doglod.

Potvrđuje nam to i Senad Šehić iz Dobriljena, koji je registrovao svoj obrt, započeo sa plasteničkom proizvodnjom i nakon mnogo godina provedenih na Birou rada nada se proširenju proizvodnje.

Edukatorica na današnjem skupu u agenciji Zeda koja je uz Gradsku upravu podržala ovaj projekat bila je ekonomostica Amra Hadžić. Govorila im je o procedurama i zakonskim okvirima nezaobilaznim kod pokretanja vlastitog biznisa. (A. H.)