Bićo: Završena žetva, urod i kvalitet pšenice zadovoljavajući

Foto: Shutterstock

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH Nedžad Bićo izjavio je Feni da je žetva pšenice u Federaciji BiH završena, te da su njen ovogodišnji urod i kvalitet zadovoljavajući.

Otkupna cijena po kilogramu se kreće od 0,60 do 0,65 feninga zavisno od kvalitete, a prema nekim informacijama sa terena, kako je dodao Bićo, privatnici otkupljuju pšenicu i pripremaju je za izvoz u Tursku.

Bilo bi dobro da ovo što imamo domaće pšenice zadržimo u BiH, da je otkupe entiteti i da se deponuju u robne rezerve“,istakao je Bićo.

Napomenuo je da se rast cijena goriva, mineralnog gnojiva i uopšte inflacija, direktno odražavaju  na poljoprivrednu proizvodnju. Dodao je da je bilo suše, ali da je kiša pala na vrijeme, te da su se kuture koje su bile ugrožene, uspjele oporaviti. Takva je situacija sa kukuruzom jer ga je suša usporila, ali će, kako je kazao Bićo, biti i njega.

Što se tiče ostalih poljoprivrednih kultura, Bićo je izdvojio da su, među ostalim, dobro rodili krastavci kornišoni, ali da je potrebno hitno riješiti duga zadržavanja kamiona na granicama posebno u već započetoj sezoni izvoza lako kvarljive robe.

Ukazao je i na dugogodišnji problem plasmana domaćih proizvoda i uvoza jeftine robe.

Sada je aktulna lubenica, a ubrzo će paradajz, paprika i druga roba koja će gušiti i već guši našu proizvodnju“, istakao je Bićo.

Dodao je da se podsticaji za poljoprivredu redovno isplaćuju.

Akta.ba