13.1 C
Zenica
Petak, 14 Juna, 2024
Naslovnica Aktuelno Za Marš mira 2022 trenutno prijavljeno 1.700 učesnika

Za Marš mira 2022 trenutno prijavljeno 1.700 učesnika

Izvor: Facebook

Trenutno je oko 1.700 prijavljenih za “Marš mira 2022” Nezuk-Potočari, a svakodnevno pristižu nove prijave učesnika – izjavio je Feni predsjednik Organizacionog odbora “Marš mira 2022” Amir Kulaglić.

Potvrdio je da pripreme za Marš mira, pješački pohod koji se organizira u okviru obilježavanje godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, teku prema planu.

Prijavljene su 42 organizirane grupe i 300 pojedinaca. Dosad je prijavljeno 130 učesnika ‘Marša mira’ iz Žepe. Očekujemo da će biti oko 4.000 do 5.000 učesnika ‘Marša mira 2022‘”, rekao je Kulaglić.

Kada je u pitanju trasa “Marša mira”, izvršeno je završno izviđanje i obilazak te konstatovano da je trasa u izuzetnom dobrom stanju. Svi planirani građevinski radovi su završeni i pored pješaka, navodi Kulagić, trasa je upotrebljiva i za putnička i terenta vozila.

I ove godine će u okviru obilježavanja genocida u Srebrenici biti upriličen ultra maraton iz Vukovara do Potočara i trenutno je prijavljeno sedam učesnika.

Također, dosad je prijavljeno i oko 300 biciklista koji će krenuti iz Bihaća prema Potočarima te 20 prijavljenih atletičara za ultra maraton Bihać-Potočari. Iz Goražda je prijavljeno 15 atletičara, a u narednim danima očekuje se i prijava bajkera iz Bosne i Hercegovine, regije i šire koji će dolaskom u Potočare 11. jula odati počast žrtvama genocida.

Očekujemo da ćemo imati moto-maraton Sarajevo-Potočari“, istakao je Kulaglić.

S obzirom da je ove godine prvi dan Kurban bajrama 9. jula, u Liplju će učesnici Marša mira klanjati sabah-namaz, a zatim bajram-namaz.

Sve je spremno za obilježavanje Kurban bajrama u Liplju. Vjerski program će predvoditi muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović“, kaže Kulaglić.

U okviru obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici realiziraju se brojne aktivnosti, a danas je planirana posjeta spomen-obilježjima i mezarjima u općinama srednjeg Podrinja.

Ove godine u Potočarima će biti ukopano 50 žrtava genocida počinjenog 1995. godine. Tabuti s posmrtnim ostacima dosad identifikovanih žrtava krenut će iz Visokog 8. jula.

Do sada je u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari ukopana 6.671 žrtva.

Faktor.ba

Hide picture