Fashion show: “Dlan za male ruke”

FOTO: Zenicainfo.ba

Udruženje Dlan sinoć je organizovalo jedan izuzetno zanimljiv događaj. Pod sloganom „Dlan za male ruke“, organizovan je prvi fashion show.

Članovi Udruženja, ali i njihovi roditelji pokazali su se publici na jedinstven način. Na ovaj način mi pokušavamo da kažemo društvu da ova djeca i ove porodice ne smiju biti marginalizovane u društvu i hoćemo da kažemo da stigmu i na ovaj način želimo da brišemo u društvu.

Što se tiče samog događaja danas ćemo pokazati modnu reviju koja je ponikla iz našeg udruženja i našeg servis centra. Majke su te koje su radile kreacije, a u partnerstvu sa poslodavcima Grada Zenice smo i organizovali ovaj događaj. Djeca će samostalno pokazati njihovu sposobnost da budu modeli”, kaže Selvedin Dedić, direktor Udruženja Dlan.

Ovom prilikom publici su se predstavila djeca pojedinačno, ali i cijele porodice koje su na taj način željeli pokazati da ove osobe moraju malo više biti vidljive u društvu.

Na neki način ćemo na kraju pokazati da je i za naše majke koje su zaslužne za ove kreacije ovo vid socijalizacije i to je vid podrške majkama”, kaže Dedić.

Ova djeca i ove porodice su dio nas, oni su isti kao mi samo zaslužuju malo više podrške, smatra naš sagovornik.

Samo im je potrebna podrška nas, nas da kažem tipičnih osoba i ništa više. Oni su toliko vrijedni i marljivi, toliko bitni u društvu, međuitim, društvo mora malo više pokazati senzibilnosti kada su u pitanju ove populacije, ali isto tako i naše institucije moraju pokazati više podrške”, zaključio je Dedić.

Dedić kaže da nije zadovoljan podrškom društva i pozvao je da se malo drugačije pogleda na ovu kategoriju i da se izdvoje sredstva za podršku ovoj populaciji. (N. G.)