Inflacija u BiH dostigla najveći nivo u historiji, evo šta je najviše poskupjelo

Prema podacima Agencije za statistiku BiH inflacija u BiH dostigla je brojku od 14, 4 posto, što je najviše u historiji.

Kako stoji na stranici Agencije za statistiku BiH, cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Bosni i Hercegovini mjerene indeksom potrošačkih cijena, u maju u odnosu na prethodni mjesec ove godine, u prosjeku su zabilježile rast za 1,1 posto, dok je na godišnjoj razini u prosjeku zabilježen rast cijena od 14,4 posto.

Hrana i bezalkoholna pića, u maju ove godine u odnosu na maj prošle godine, u prosjeku su skuplji 22,7 posto.

Rast cijena po kvartalima (Izvor: Agencija za statistiku BiH)

Alkoholna pića i duhan za 0,6 posto, stanovanje i režijski troškovi za 11,3 posto, namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 8,1 posto, zdravstvo za 1,3 posto, prijevoz za 30,3 posto, komunikacije za 0,8 posto, rekreacija i kultura za 6,3 posto, obrazovanje za 0,7 posto, restorani i hoteli za 8,6 posto, te ostala dobra i usluge za 5,2 posto“, stoji na stranici Agencije za statistiku BiH.

Prema istim podacima, odjeća i obuća u prosjeku su bili jeftiniji za pet posto.

Podsjećamo, Evropska centralna banka (ECB) objavila je da će sljedeći mjesec podići ključne kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju zbog čega mnogi građani strahuju od viših kamatnih stopa i viših rata kredita.

Iz Agencije za bankarstvo FBiH kažu kako je promjena kamatne stope i izmjena plana plaćanja moguća samo za ranije ugovorene kreditne aranžmane koji uključuju mogućnost promjene kamatne stope.

klix.ba