Odigrana predstava “Ništa nas ne smije iznenaditi” u okviru Takmičarskog programa XXI festivala bh. drame

FOTO: Zenicainfo.ba

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, u okviru Takmičarskog programa XXI Festivala bh. drame sinoć je odigrana predstava „Ništa nas ne smije iznenaditi“ nastala u koprodukciji Pozorišta mladih Sarajevo i Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Autor i režiser Aleš Kurt ovu priču je počeo pisati prije tri godine, a tekst je mijenjan kada smo se našli u padnemiji koronavirusa.  Predstava  govori o našim unutarnjim strahovima, o panici, socijalnoj distanci, te kako da se pripremimo za sve moguće potencijalne katastrofe koje čovječanstvo može doživjeti.

U predstavi zapravo gledamo glumce koji se spremaju za nešto što ne znaju šta je i zapravo pokušavaju da obuče narod da se odbrane od nečega što je nepoznato. Eto, to je nekako ukratko ono o čemu predstava govori. Naravno, milion tema se dotakne predstava, pogotovo velika paralela se povlači sa bivšom državom Jugoslavijom, sa kompletnim sistemom i režimom koji je tada bio“, naveo je u razgovoru za Zenicainfo.ba Emir Fejzić, jedan od glumaca u predstavi „Ništa nas ne smije iznenaditi“.

Emir Fejzić

Šestu noć Festivala bosanskohercegovačke drame, publika će imati priliku da pogleda predstavu „Kuća“, nastalu po tekstu Benjamina Hasića i u režiji Alena Šimića, a u izvedbi glumaca Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. (A. S.)