Održana hitna sjednica Gradskog vijeća Zenice

Tokom današnje hitne sjednice  Gradskog vijeća Zenica, razmatrano je i većinom glasova usvojeno Razrješenje članova i imenovanje zamjenskih članova Gradske izborne komisije Zenica.

Dužnosti su razriješena ranija tri člana, kojima je već istekao mandat, a na njihovo mjesto imenovani su: za zamjenskog člana predsjednika komisije Muamer Kovač iz reda bošnjaka, a za preostala dva člana Gradske izborne komisije: Ivana Đukić, iz reda hrvatskog naroda, te Dino Pašalić iz reda ostalih.

“Danas smo nakon urgencije CIK-a BiH razmatrali razrješenje članova GIK-a, kojima je istekao mandat i imenovali zamjenske članove, s obzirom da je CIK dostavila rok od 7 dana da to uradimo.Komisija za izbor i imenovanje jutros je održala sjednicu predložila zamjenske članove i iste smo izabrali”, navodi Kenan Uzunović, predsjednik Komisije za izbor i imenovanja, a ujedno i vijećnik Zeničke inicijative – K.F.

Tokom diskusije o predloženom dokumentu iznesene su brojne proimjedbe.

“Porazna je činjenica da su 3 mjeseca prošla od objavljivanja Javnog poziva za izbor tri člana Gradske izborne komisije, a mi na sjednici Vijeća nismo imali legitimne prijedloge Komisije za izbor i imenovanja, mada je održano preko deset sjednicaa i ovo danas što se desilo moralo se desiti upravo zbog neprovođenja svih tih procedura i nisam za ovo glasao, jer smatram da smo sve to mogli u regularnom roku donijeti”, stav je Almir Babajića, vijećnika SDP-ea.

“Aktuelna većina je imenovala tri zaposlenika Grdske uprave za članove Gradske izborne komisije. Za predsjednika su predložili i izglasali čovjeka, koji na prvi Javni oglas nije dostavio potpunu dokumentaciju, te koji od izbornog iskustva ima potvrdu od 2000. ili 2010. godine, ni on se tačno ne sjeća, a za drugog člana su izabrali osobu, koja je na prvom Javnom oglasu imala unaprijed pitanja i odgovore i to prije same Komisije za izbor i imenovanje, te smatramo da je apsolutno narušen integritet izbornog procesa u Zenici, istakla je Emina Tufekčić, vijećnica SDA.

“Mislim da je nedopustivo da su se na listi kandidata za članove Gradske izborne komisije našli ljudi, koji nisu bili najbolje ocijenjeni tokom konkursne procedure  od strane Komisije za izbor i imenovanje”, mišljenje je Elmira Duvnjaka, vijećnika NES-a BiH. (V.J.)