Zenički rafteri nastupili na Svjetskom prvenstvu u raftingu

Juniorska ekipa Sportsko-rekreativnog kluba „Bosna“ zajedno sa svojim trenerom Ekremom Tukom predstavljala je Bosnu i Hercegovinu na Svjetskom prvenstvu u raftingu. Pored juniorske ekipe na ovom prvenstvu našu zemlju predstavljala su još tri tima iz Banja Luke RK „Kanjon“ seniorke, RK „Dajak“ seniori i veterani.

Svjetsko prvenstvo u raftingu održavalo se na rijeci Vrbas u Banjoj Luci od 26. do 29. maja, a završnica takmičenja održana je na rijeci Tari, u Foči 01. juna. Rafteri Sportsko-rekreativnog kluba „Bosna“ juniori do 23 godine u svojoj konkurenciji su imali timove iz osam država: Japana, Australije, Slovenije, Hrvatske, Costa rice, Češke i Rumunije.

Mladi rafteri takmičili su se disciplinama sprint, H2H i slalom, a u veoma jakoj konkurenciji osvojili su šesto mjesto u disciplini slalom, dok su u drugim disciplinama sprint i H2H završili na osmom mjestu. Usljed finansijskih problema, ekipa nije nastupila u disciplini spust koja se održavala na rijeci Tari.

Odlazak na jedno ovakvo prvenstvo je vrhunac za svakog sportistu, mi smo tu priliku dobili i dali sve od sebe. Izuzetno smo mlada ekipa, prosjek je 17 godina, što je dosta ispod kategorije u kojoj smo se takmičili. Organizacija ovog takmičenja je bila na vrhunskom nivou, od otvorenja pa do najmanjih detalja, odličan primjer za sva ostala takmičenja. Nažalost, naša ekipa za ovo takmičenje nije dobila nikakvu podršku, išli smo „o našem trošku“ što je znatno otežalo uslove za naše takmičenje i trenažni proces. Jako sam ponosan na ove momke, stekli smo nova iskustva i znanja koja će nam biti jako korisna za buduća takmičenja. I sa pravom mogu reći da je ovo budućnost raftinga Bosne i Hercegovine“, naveo je Demir Šabanović, rafter Sportsko-rekreativnog kluba „Bosna“.

Mladim rafterima u budućnosti želimo mnogo sreće i uspjeha na narednim takmičenjima. (A. S.)