SDP Zenica – Reakcija na demanti Kantonalnog tužilaštva Zenica poslatog FACE TV

Povodom medijskog saopštenja Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, kao demantija na izjave gradonačelnika Zenica Fuada Kasumovića, prilikom njegovog gostovanja na FACE TV, a u kojem je od strane tužilaštva, u saopštenju, navedeno da je podnosilac krivične prijave protiv Fuada Kasumovića, u predmetu Zenicatrans, Klub Vjećnika SDP Zenica, imamo potrebu da radi upoznavanja javnosti sa činjeničnim stanjem o navodima tužilaštva, uz prezentiranje dokaza, pošaljemo FACE TV, i drugim medijima, reakciju SDP Zenica na demanti Kantonalnog tužilaštva ZDK kako bi se isti objavio i otklonili neistiniti navodi ovog tužilaštva.

Naime, dopis, odnosno demanti tužilaštva upućen FACE Televiziji, kao i drugim medijima u Bosni i Hercegovini, u kojem se navodi SDP Zenica kao podnosilac krivične prijave protiv gradonačelnika Fuada Kasumovića u predmetu Zenicatrans u potpunosti kolidira, odnosno u suprotnosti je sa sadržajem krivične prijave koju smo kao klub vijećnika SDP Zenica podnijeli tužilaštvu. To kolidiranje se manifestuje kako u pogledu osobe protiv koje smo podnijeli krivičnu prijavu, tako i u pogledu perioda za koji smo naveli nezakonite radnje u odnosu na koje postoje osnovi sumnje da su prijavljena lica ostvarila obilježja bića krivičnog djela „Zloupotreba službenog položaja“ iz člana 383.st.1. u vezi sa članom 55. KZ FBiH. Temeljem navedenog, kolidiranje izmedju sadržine podnesene krivične prijave kluba vijećnika SDP Zenica i dopisa tužilaštva o istoj, u pogledu osobe protiv koje je podnesena, ogleda se u tome da je klub vijećnika SDP Zenica krivičnu prijavu podnio dana 06.01.2020. godine protiv bivšeg menadžmenta, odnosno direktora Jusufa Borića i ostalih NN odgovornih lica, dok je tužilaštvo u demantiju na izjave gradonačelnika Zenice, gospodina Kasumović Fuada, povodom njegovog gostovanja na Face TV, navelo da je klub vijećnika SDP Zenica podnio krivičnu prijavu protiv sadašnjeg gradonačelnika Fuada Kasumovića.

DOKAZ: U PRILOGU KRIVIČNA PRIJAVA od 06.01.2020. godine i DOPUNA KRIVIČNE PRIJAVE OD 10.02.2020. godine

Ovim dopisom, odnosno demantijem iz tužilaštva, koji se odnosi na klub vjećnika SDP Zenica kao podnosioca krivične prijave, evidentno je da je tužilaštvo navelo lažne i neistinite podatke o osobi protiv koje je krivična prijava podnesena i periodu za koji se vezuje sadržina krivične prijave. U prijavi smo tražili da se ispita višedecenijski i višemilionski kriminal u pogledu kupovine nafte po cijeni višoj od tržišne, nezakonite nabavke rezervnih dijelova, Higer neupotrebljivih autobusa, rada nadzornog odbora, neizmirivanja doprinosa za radnike, kršenja sistematizacije i brojne drugih nezakonitosti i nepravilnosti u poslovanju tadašnjeg menadžmenta preduzeća.

Klub vjećnika SDP Zenica je jedini preuzeo odgovornost i podnio prijavu da se procesuiraju odgovorni za kriminal u Zenicatransu o kojem slušamo na Gradskom vijeću godinama.

Vezivati SDP za dio prijave da se ispita nabavka Higer autobusa i njihova kasnija upotreba kao nekog ko je podnio krivičnu prijavu protiv Kasumović Fuada, dokapitalizaciju firme i prenos vlasništva je blago rečeno skandal i pokazuje svu pristrasnost, neprofesionalnost i nezakonitost u postupanju tužilaštva po podnesenoj prijavi.

Po navedenoj prijavi dana 30.12.2021. godine, znači skoro nakog dvije godine,  je donijeta odluka o neprovođenju istrage.

DOKAZ: Obavijest o neprovođenju istrage, broj T04 OKTKU0040982 21 od 30.12.2021. godine. Iz obavijesti se može zaključiti da je sve uredu bilo u Zenicatransu godinama i da se Zenicatrans sam pokrao, te da su direktori „eksperti“ naftu trebali nabavljati i plaćati po višoj cijeni nego na benzinskoj pumpi, da radnicima nije ni trebalo plaćati doprinose… I kad je sve tako procesuirat ćemo Kasumović Fuada, po prijavi SDPa, iako ga SDP u prijavi nigdje, niti autobusku stanicu ne spominje. SRAMOTNO

Daljni paradoks u ponašanju tužilaštva ZDK se ogleda u tome da je isto donijelo obavijest o obustavi finansijske istrage protiv Kasumović Fuada i drugih, broj T 04 OKTF0040982 4 od 18.03.2022.godine. DOKAZ: OBAVIJEST O OBUSTAVI FINANSIJSKE ISTRAGE.

Ovi podaci jasno ukazuju da navodi u demantiju tužilaštva ZDK, da je „opštepoznata činjenica da je krivična prijava podnesena od strane Kluba vjećnika SDP Zenica“, predstavljaju notornu laž i bestijalnu manipulaciju javnosti od strane tužilaštva ZDK, te na eklatantan način pokazuju zloupotrebe i zlonamernost u radu tužilaštva.

Na osnovu iznesenih podataka i dokaza koji ih potkrepljuju javnost se može uvjeriti u namjerno iskrivljavanje činjenica od strane tužilaštva vezanih za sadržaj krivične prijave kojim se nastoji sadržaj krivične prijave učiniti drugačijim od onog kakav stvarno jeste u pogledu osobe protiv koje je prijava podnesena i perioda za koji se prijava podnosi.

Pored navedenog, tužilaštvo ZDK se poziva na profesionalnost i da radi bez ikakvog uticaja politike. U vezi s tim, nameće se pitanje kako se tužilaštvo ZDK može pozivati na takvo što kada ne stavlja u istu ravan dva kantonalna predsjednika, odnosno bivšeg predsjednika KO SDP ZDK Senaida Begića i predsjednika KO SDA ZDK Miralema Galijaševića?

Naime, u odnosu na predmet Senaid Begić tužilaštvo ZDK je podiglo optužnicu i istu tendeciozno i zlonamjerno dostavilo medijima, te je ista objavljena na preko 100 adresa različitih medija. Koja je još i čija optužnica dostavljena medijima iz tužilaštva ZDK?

U odnosu na Miralema Galijaševića, predsjednika KO SDA ZDK, uprkos tome što protiv njega postoje dokazi za višemilionski kriminal u Krivaji Zavidovići na čijem čelu Nadzornog odbora je bio u vrijeme nanošenja višemilionske štete navedenom preduzeću, nije uopšte pokrenuta istraga. O ovom kriminalu Miralema Galijaševića, predsjednika KO SDA ZDK je svojevremeno na TV AL Jazeera urađen i dokumentarni film. Tužilaštvo ZDK nije u svom demantiju opovrgnulo navode Kasumovića o ovom višemilionskom kriminalu Miralema Galijaševića koje kantonalno tužilaštvo ZDK uopšte ne želi da istražuje. Izostanak reakcije tužilaštva na navode Kasumovića o navedenom kriminalu u Krivaji Zavidovići sa Miralemom Galijaševićem, kao glavnim akterom višemilionskog kriminala, nepokretanju istrage i ujedno kompromituje i obesmišljava navode iz demantija tužilaštva da isto ne radi pod uticajem politike.

Koliko je tužilaštvo ZDK „nepristrasno“ govori i činjenica da je tužiteljica koja je vodila predmet protiv Senaida Begića i podigla optužnicu Dženaida Kopić, u dva navrata, bila na izbornoj listi SDA (2008 i 2010godine) a što se može provjeriti na zvaničnoj stranici CIK-a BiH. DOKAZ: KANDIDATSKA LISTA SDA.

Kako je moguće da osoba koja je bila na listi neke stranke bude postupajući tužilac u predmetu protiv bilo koga, a pogotovo protiv političkih neistomišljenika?

„Fantastičnu“ saradnju tužilaštva i FMUPa koju navode najbolje je osjetio Senaid Begić, kojem je izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, nakon višegodišnjeg „pakovanja“ ispektoru FMUpa, bilo zadnje što je potpisao u FMUPu. Naime, isti nakon toga dobija posao u JP“Elektroprivreda BiH“.

Uz navedeno, treba istaći i da se tužilaštvo ZDK, pri radu na vođenju predmeta, različito i potpuno nelogično referira prema nalazu ureda za reviziju institucija FBiH. Naime, u odnosu na predmet Senaid Begić tužilaštvo je u provođenju istrage potpuno ignorisalo pozitivan nalaz ureda za reviziju institucija FBiH, kojim je ustanovljeno da nije bilo nezakonitosti u poslovanju Zavoda kojim je rukovodio Senaid Begić, te je uprkos tome podiglo optužnicu protiv istog, za trivijalna dijela poput rashodovanog mobitela ili naknade za liječenje.

Za razliku od toga, u brojinm drugim slučajevima, a u kojima su akteri pojedinci iz vladajućih stranaka u ZDK, gdje je nalazom ureda za reviziju FBiH ustanovljena nezakonitost u poslovanju što je čvrst osnov za pokretanje istrage tužilaštvo je ignorisalo negativan nalaz ureda za reviziju FBiH i nije pokretalo istragu. Primjer: Univerzitet u Zenici za ugovore o djelu izdvojio 1.104.128 KM suprotno odredbama Zakona o radu, Vlada ZDK u 2020. godini sredstva od najmanje 11.909.920 KM koristila za izmirenje tekućih obaveza a da ista nisu bila raspoloživa za namjene za koje su predviđene zakonskim i drugim propisima, kršenje Zakona o budzetima FBIH i jos desetine nezakonitosti koje imaju obilježje krivičnih dijela. DOKAZ: Izvještaj o financijskoj reviziji institucija FBiH.

Iz navedenog, radi upoznavanja javnosti, je jasno da tužilaštvo ZDK štiti kriminal pojedinaca iz vladajućih stranaka ZDK uprkos postojanju dokaza i negativnim nalazima Ureda za reviziju FBiH o poslovanju, a da procesuira pojedince iz opozicionih partija uprkos nepostojanju dokaza i pozitivnim nalazima Ureda za reviziju o poslovanju, pa se stiče utisak da se tužilaštvo ZDK odavno i godinama stavilo u službu politike vladajućih stranaka u ZDK, tako da u navode tužilaštva ZDK da radi profesionalno i nepristrasno i da nije pod uticajem bilo kakve politike, nažalost, više ne može povjerovati niko.

GO SDP Zenica i klub vijećnika podržava i podržavat će svaki oblik borbe protiv kriminala i korupcije.Nismo se do sada oglašavali po pitanju rada tužilaštva ZDK, da se ne bi doveli u nepotreban i nepostojeći kontekst mješanja i vršenja pritiska na rad istog, ali smo ovog puta primorani na direktno pominjanje SDPa i naših članova, uz iznošenje neistina, te smo morali reagovati.

Sve izneseno u ovom demantiju je potkrijepljeno materijalnim dokazima u prilogu, te smo spremni i na raspolaganju medijima za dodatne informacije uz prezentovanje svuh činjenica i dokaza koje posjedujemo.

GO SDP ZENICA