Virus majmunskih boginja manje prenosiv od korone

Virus majmunskih boginja mnogo je manje prenosiv nego drugi, uključujući i koronu, pa nema potrebe za panikom kod građana, rekao je Drago Nedić iz Veterinarskog instituta Republike Srpske “Vaso Butozan”.

Nedić je za RTRS izjavio da na našim prostorima nikada nije bio registrovan slučaj majmunskih boginja, ali i da struka prati sve što se dešava u vezi sa ovom bolešću.

“Majmunske boginje su virus koji je daleko manje prenosiv u odnosu na koronavirus”, ističe Nedić, te navodi da se može prenijeti samo sa mnogo bližim kontaktom.

Nedić objašnjava da je prenošenje virusa sa čovjeka na čovjeka veliki problem u odnosu na životinje i ovaj virus, jer se on mnogo sporije prenose i takve stvari se mogu spriječiti.

“Na primjer, ukoliko se virus prenosi sa čovjeka na čovjeka ne možemo ništa, međutim ukoliko se prenosi sa ptice na čovjeka mi tu možemo djelovati i uništimo tu farmu ptica”, rekao je Nedić.

Prvi slučaj zaraze izvan Afrike potvrđen je 7. maja u Velikoj Britaniji. Od tada su potvrđeni slučajevi u pojedinim zemljama Evrope i Sjeverne Amerike.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopštila je da su do četvrtka, 26. maja, majmunske boginje potvrđene kod 200 ljudi u više od 20 zemalja, a da se trenutno ispituje još 100 slučajeva.

Izvor: klix.ba