Usvojen nacrt programa obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima SZ UN-a Srebrenica

Organizacioni odbor za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN Srebrenica” usvojio je na sjednici u Srebrenici nacrt programa ovogodišnje komemoracije i dženaze.

”Usvojen je, između ostalog, nacrt programa obilježavanja godišnjice genocida. U okviru programa planirane su sve one aktivnosti koje imamo svake godine, kao i niz novih. Pored programa Marša mira, programa za preživjele, biće organizovana i jedna konferencija pod nazivom ‘Majčina marama’ na kojoj će učestvovati najutjecajnije žene u svijetu. Što se tiče priprema sve ide planiranim tokom i vjerujem da neće biti nikakvih problema da sve odradimo do datog trenutka”, rekao je Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima „SZ UN-a“ Srebrenica.

Amir Kulaglić, predsjednik pododbora za Marš mira, izjavio je da pripreme za ovogodišnji Marš mira teku prema planu.

”Mi smo sačinili plan aktivnosti. Izvršili smo i izviđanje trase kojom učesnici prolaze, te se izvode i određeni radovi na samoj trasi. Svi oni koji planiraju da uzmu učešće u ovogodišnjem Maršu mira mogu da se prijave na naš mail marsmira@gmail.com ili putem web stranice marsmira.net”, rekao je Kulaglić koji je dodao da su se određene grupe i pojedinci već prijavili, te da se ove godine očekuje između 4.000 i 5.000 učesnika na Maršu mira Nezuk – Potočari.

Prema informacijama iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine do sada su identifikovane 42 žrtve genocida kojima će dženaza i ukop biti obavljeni 11. jula ove godine.

Izvor: bhrt.ba