Promovisana poetska zbirka “Mramorje: govor bosanskih duša” autora Senada Pašića

FOTO: Zenicainfo.ba

U okviru 25. Međunarodne kulturne manifestacije „Zeničko proljeće“ sinoć je u Gradskoj biblioteci upriličena promocija poetske zbirke „Mramorje: govor bosanskih duša“ autora Senada Pašića.

Tematika pjesama je srednji vijek, u ovoj zbirci poezije steći su simbol jednog  mogućeg zajedništva svih naroda  koji su živjeli na ovom prostoru.

Ovo je dakle, jedan pokušaj da se napravi, da to bude jedan kohezioni faktor, da objedinimo zajedničku misao, jedno zajedničko djelovanje, da bolje jednostavno zajedno živimo. To je osnovna misao“, istakao je Senad Pašić, autor zbirke poezije.

Senad Pašić

Pjesnik Pašić u ovoj knjizi opipava mramorje, osluškuje tišinu koja traje kroz vijekove te izostavlja pjesnički subjekt, ali isto tako nema nijednog toponima niti naziva za bilo koju formu ljudske pripadnosti.

Tu u mojim slikama i u mojim pjesama, u čitavoj knjizi ne spominje se niti imenica stećak, ne pominje se nijedan toponim, nijedno lično ime, nijedno konfensionalno obilježje, nema ga. Dakle, to je jedan pokušaj optšosti za objedinjavanje“, naveo je pjesnik Pašić.

Zbirka poezije „Mramorje: govor bosanskih duša“ je svojevrsan prikaz bosanskih simbola i zajedništva. (A. S.)