20.2 C
Zenica
Petak, 29 Marta, 2024
Naslovnica Aktuelno Vlada FBiH i rudari nastavljaju pregovore, na stolu novi model povećanja plaća

Vlada FBiH i rudari nastavljaju pregovore, na stolu novi model povećanja plaća

Iako je bilo najavljeno, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na jučerašnjoj sjednici održanoj u Mostaru nije razmatrala informaciju koja se tiče dosadašnjih aktivnosti na donošenju novog kolektivnog ugovora u sektoru rudarstva.  

Podsjećamo, oba sindikata u rudarstvu FBiH insistiraju na povećanju plaće od 20 posto što je uvjet za produženje važenja kolektivnog ugovora koji je istekao 30. aprila ove godine. U protivnom, približno 9.500 radnika u rudarstvu FBiH u ponedjeljak, 23. maja, stupa u generalni štrajk. Može li se u fotofinišu dugih pregovora ipak desiti kompromis?

Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije za Faktor kaže da nisu iscrpljene sve mogućnosti za dogovor.

– Na Vladi FBiH nije razmatrana informacija o rudarstvu jer nastavljamo pregovore. Tražimo rješenje u interesu poslodavaca i rudara. Podržavamo zahtjeve rudara i želimo iznaći rješenje. Na stolu je novi model korekcije visine plaća, zasad ne bi o tome. Sve će se znati u narednih dan,dva – kazao je Džindić.

Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH jučer je na sjednici u Tuzli ponovio nema odustajanja od zahtjeva za povećanjem plaće od 20 posto.

– Naš kompromis je to što ćemo pristati na produženje važenja starog kolektivnog ugovore na određeno vrijeme, maksimalno do kraja godine, uz korekciju satnice sa 2,70 na 3,24.

Nije realno da se za ovo kratko vrijeme ispregovara novi kolektivni ugovor u cijelosti, tako da bi ostavili dodatno vrijeme za to, ali povećanje od 20 posto je uvjet od kojega ne odustajemo – kazao je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata radnika rudnika uglja Kreka iz Tuzle i član Upravnog odbora federalnog Sindikata.

Hide picture