U Muzeju grada promovisana knjiga “Mjesto Bistrica kod Zenice”

U Muzeju grada Zenice sinoć je promovisana knjiga “Mjesto Bistrica kod Zenice”, autora Vernesa Menzilovića.

Radi se o histroijsko-antropološkom prikazu jednog mikroprostora. Ovo djelo nastalo je nakon mukotrpnog istraživačkog rada.
“Sama ideja za pisanje jedne ovakve knjige javila se u studentskim danima. Ja sam kao student želio da se odužim svom rodnom kraju, da ovjekovječim prošlost svog kraja kroz pisanje knjige. Onda sam prije desetak godina počeo da skupljam podatke koje sam priveo prije dvije godije i evo večeras promovišemo ovo djelo”, kaže Menzilović.
Menzilović kaže da mu je bilo potrebno mnogo rada i odricanja, ali da je zadovoljna krajnjim ishodom.
“Knjiga se sastoji iz dva dijela, prvi dio je historijski i u njemu se nalaze svi historijski podaci vezani za Bistricu, od Osmanskog perioda pa do danas. Drugi dio knjige se odnosi na etnologiju, svakodnevni život, narodne običaje, tradiciju, legendu, kulturu, vjerski život. Sve ono čime se odlikuje mjesto Bistrica. Uzeo sam uzorak jednog sela gdje sam na jednom mjestu predstavio i histroijski i etnološki aspekt”, kaže naš sagovornik.
Menzilović najavljuje da na ovome neće stati jer kako kaže završetak jednog projekta otvara vrata drugog.
“Zenici trebaju historičari koji će istraživati historiju i prošlost kako Zenice tako i njenih okolnih sela”, zaključuje Menzilović.  (N.G.)