Zeničko proljeće: Otvorena izložba stripa Ismeta Erdića “Kulin ban – Tajna slanih izvora”

U sklopu 25. Zeničkog proljeća, a u čast obilježavanja Međunarodnog dana muzeja sinoć je otvorena izložba stripa Ismeta Erdića “Kulin ban – Tajna slanih izvora”.

“Kulin je pozajmljeno ime od našeg znamenitog Bana Kulina. Naravno kompletna trilologija inspirisana je iz naše historije, od arhitekture do određenih pojmova i termina koje ja koristim. Ova priča je u principu potpuna fikcija, izmišljena priča, u njoj se pojavljuju naše znamenitosti, naš pejzaž, pa čak i karta koja je na samom početku albuma je u stavri karta srednjovjekovne bosanske države”, kaže Ismet Erdić, autor izložbe.
Po mišljenju našeg sagovornika strip je kao i mnogi mediji doživio stagnaciju iz razloga što su došli novi mediji.
“Danas imamo bukvalno obilje video igrica, oni koji su prije bili čitaoci sada su prešli na drugi način zabave, tako da je strip danas postao istinska umjetnost, vrlo rijetka pojava, ali postoje autori u BiH i posebno u okruženju koji održavaju jedan visoki nivo kada je u pitanju strip”, zaključuje Erdić.
S druge strane veliki zaljubljenik u strip, direktor Muzeja grada Zenica Adnadin Jašarević smatra da strip u posljednjih deset godina doživljava revoluciju.
“Mnoštvo zrelih i mladih autora kreira strip albume i objavljuje u domovini i inostranstvu. Nekolicina zeničkih autora objavljuje u Kanadi, SAD i diljem Evrope. Ono sumorno razdoblje od 1992. do 2000. godinje je prošlo. Večerašnja izložba nije značajna samo sa pozicije stripa nego i sa pedagoške pozicije, ali i patriotske. Na ovaj načim mladi uče o korijenima bosanske državnosti”, kaže Jašarević.
Zaključak našeg sagovornika je da bavljenje stripom u našoj zemlji ne može donijeti zaradu, ali ako radite za inostrane izdavače onda je itekako isplativo.(N.G.)