Zenica: Dvodnevni Simpozijum povodom Međunarodnog dana sestrinstva

Zenica je dva dana domaćin Simpozijuma medicinskih sestara i tehničara sa međunarodnim učešćem.

Organizator je Komora medicinskih sestara i tehničara ZDK. Kriza sestrinstva u BiH, nastala zbog velikog odliva ovog kadra u našoj zemlji, glavna je tema ovog skupa, a Simpozijum  obuhvata sve aspekte sestrinstva iz naučno-istraživačkih, informativno-edukativnih oblasti, kao i prikaze slučajeva, dok učesnici iznose i vlastita pozitivna iskustva, ali i uočene probleme u njihovoj profesiji.

“Cilj nam je da razmjenimo mišljenja i iskustva, te otvoreno razgovaramo o sestrinskoj profesiji kod nas i vjerujemo da ćemo kroz ove susrete podstaći sve kolegice i kolege na afirmaciju, istraživanje i sagledavanje problema u našoj profesiji, jer dobro znanje i razum svakog profesionalca integrirat će se u moralnu i stručnu osobu, a jedino takvi možemo pokrenuti akciju poboljšanja sestrinstva uopšte”, navodi Sabina Čolić, predsjednica Komore medicinskih sestara i tehničara ZDK, inače diplomirana medicinska sestra.

Ovaj dvodnevni Simpozijum završava se večeras, a organizovan je povodom 12. maja Međunarodnog dana sestrinstva, koji je tog dana obilježen i svečanom akademijom kada su odata priznanja zaslužnim pojedincima za doprinos u unapređenju sestrinske profesije i osobama, koje mogu biti primjer dobre sestrinske prakse. (V.J.)