U Zenici svečano obilježen Dan policije ZDK

U Centru za obuku policijskih službenika, smještaj i rad Specijalne policijske jedinice i centralne arhive u Zenici, održana je centralna manifestacija povodom Dana policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Također, na manifestaciji su postrojene policijske jedinice, a odlikovani su najzaslužniji pojedinci i organizacione jedinice Ministarstva. Svečanosti je prisustvovao veliki broj zvanica i gostiju, a program su uljepšali sa svojim performansom članovi Kamernog orkestra i pop-rock benda Srednje muzičke škole Zenica sa maestricom Elvirom Berrigan.

Prisutnima su se prije dodjela nagrada i plaketa obratili policijski komesar Uprave policije Rusmir Šišić i resorni ministar Dario Pekić.

– “Protekla godina je obilježena dobrim i pozitivnim trendovima kada je u pitanju kriminalitet, prekršaji javnog reda i mira i  bezbjednost saobraćaja. Uspjeli smo smanjiti broj krivičnih djela i prekršaja, održati dostignuti nivo broja saobraćajnih nezgoda istovremeno smanjujući broj stradalih lica u saobraćajnim nezgodama ali i dodatno pojačati aktivnosti policije i time potvrditi da uživamo povjerenje naših građana i povećati subjektivni osjećaj sigurnosti koji je vjerovatno i važniji od statističkih pokazatelja i brojki”, kazao je policijski komesar Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Rusmir Šišić.

-“Opredijeljeni smo i u ovoj godini nastaviti kapitalna ulaganja i razvijati značajne projekte koji prvenstveno imaju za cilj jačanje svih kapaciteta Ministarstva i unapređenja efikasnosti u svim segmentima rada. Svjesni svih poteškoća i izazova koje su izazvane aktuelnom migrantskom krizom i pandemijom koje su u negativnom kontekstu u protekle dvije godine uticale na sigurnosni sistem, ne samo na našem području nego u cijeloj regiji. Sve navedeno je zahtijevalo jedan ozbiljan, predan i organizovan pristup na saniranju posljedica i smanjenja sigunosnih rizika, uzrokovanih pomenutim krizama a ovo Ministarstvo se može pohvaliti upravo takvim reagovanjem na sve te izazove”, kazao je, između ostalog, ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Dario Pekić.

Vodeći ljudi MUP-a ZDK-a prisjetili su se i poginulih policajaca tokom proteklog rata, čiji su članovi porodica također prisustvovali svečanosti u Centru za obuku i smještaj Specijalne jedinice MUP-a ZDK, kao i pripadnika policijskih odreda “Bosna“ i “Manevar“.

 Odsjek za kriminalističkoobavještajni rad dobitnik  je nagradeZastava Ministarstva sa grbom“, “Reljefni grb Bosne i HercegovineJedinica za profesionalne standarde, kolektivna nagradaPohvala ministrapripala je Odsjeku za informatiku, Zlatna policijska značkadodijeljena je Šišić Rusmiru, policijskom komesaru Uprave policije Ministrastva unutrašnjih poslova Zeničkodobojskog kantona, dok je Srebrena policijska značka“ dodijeljena Dželo Vahidu, Policijski inspektorat, zatim višem inspektoru u Sektoru kriminalističke policije Čatić Nijazu i Ćosić Jahiji, pomoćniku komandira Policijske stanice Centar.