Delegacija Bošnjačkog instituta posjetila Muzej grada Zenica

FOTO: Zenicainfo.ba

U okviru 25. Međunarodne kulturne manifestacije „Zeničko proljeće“ u Muzeju grada Zenice otvorena je izložba “Prilog boljem (ne)razumijevanju Bosne i Hercegovine” autora Adisa i Danisa Fejzića. Delegacija Bošnjačkog instituta, Fondacija Adila Zulfikarpašića posjetila je Muzej i ovu izložbu.

U Muzeju grada Zenice trenutno je postavljena izložba “Prilog boljem (ne)razumijevanju Bosne i Hercegovine” koja će biti izložena do 31. maja, odnosno kraja Zeničkog proljeća.

Radi se o nekoliko ciklusa u kojima se brat i ja bavimo kroz različite medije nekim pitanjima koji su direktno ili indirektno vezani za bosanskohercegovački identitet u jednom integralnom smislu. I tu smo, cijelu tu postavku postavili na način koji korespondira sa našim vremenom u kome mi svi čini mi se tražimo čak i ne htijući neke odgovore koji su vezani za bosanskohercegovački identitet“, kazao je Adis Elijas Fejzić, umjetnik.

Adis Eijas Fejzić

Postavka izložbe je kombinirana sa različitim medijima. Delegacija Bošnjačkog instituta, Fondacija Adila Zulfikarpašića posjetila je Muzej grada Zenice. Bošnjački institut već dugi niz godina sarađuje sa autorom izložbe Adisom Fejzićem.

Unutar ove izložbe, nalaze se i dvije portretne skulpture Kulina bana i kralja Tvrtka, koje je Adis ranije donirao i poklonio Bošnjačkom institutu. Naravno, mi smo ih dali na revers ovdje i one su tu izložene. I evo da kažemo, da napravimo jedan brigdeing ili premosincu ili saradnju između Muzeja grada Zenice i Bošnjačkog instituta, fondacije Adila Zulfikarpašića Sarajevo“, navodi prof. dr. dr. Faris Gavrankapetanović, direktor Bošnjačkog instituta, fondacije Adila Zulfikarpašića.

prof. dr. dr. Faris Gavrankapetanović

Izložba “Prilog boljem (ne)razumijevanju Bosne i Hercegovine” je čuvar i pokazatelj bosanskohercegovačkog identiteta. (A. S.)