Međunarodni dan tjelesne aktivnosti: Djeca i mladi trebaju biti više tjelesno aktivniji

“Tjelesna aktivnost jako je bitna i za odrasle osobe, a pogotovo za djecu i omladinu i za njihov pravilan rast i razvoj, pogotovu u vremenu kada mnogi od njih svoje slobodne vrijeme troše sjedeći uz kompjutere, mobitele, televizore i ostalu savremenu tehnologiju”, kaže Esad Ćorović, nastavnik tjelesnog odgoja u Područnoj školi „Musa Ćazim Ćatić“ u Blatuši, govoreći o značaju tjelesne aktivnosti pogotovu za mlade, a povodom 10. maja Međunarodnog dana tjelesne aktivnosti.

“U osnovnim školama u nastavi tjelesnog odgoja zastupljene su različite tjelesne aktivnosti, ali mislim da to nije dovoljno i smatram da bi se trebao uvesti i treći čas tjelesnog odgoja u sedmici, bar u višim razredima, ali isto tako da djeca i mladi trebaju biti tjelesno aktivniji i u svoje slobodno vrijeme, tim prije što u gradu imamo Kamberovića polje i sportske terene, a i razne sportske klubove u kojima to mogu praktikovati”, pojašnjava Esad Ćorović, nastavnik tjelesnog odgoja.

“Nažalost, to nije tako u dovoljnoj mjeri u praksi, pa posljedice ostaju u njihovom tjelesnom razvoju, kao što je deformacija kičmenog stuba, poput skolioze, skifoze i slično, što primjećujemo kod naših učenika, isto kao i prisustvo gojaznosti, ravnih tabana itd.”, navodi nastavnik Ćorović, apelujući ovom prilikom na roditelje, kao prvu kariku u odgoju, da se više posvete svojoj djeci i da imaju vremena za njih, da ih usmjeravaju, te shodno sklonostima djece da im omoguće da imaju više tjelesne aktivnosti bilo da je ona bude rekreativna ili aktivna. (V.J.)