Obilježena godišnjica smrti Josipa Broza Tita

U Zenici je danas obilježena 42. godišnjica smrti Josipa Broza Tita.

Na današnji datum, prije 42 godine preminuo je jedan od najvećih predsjednika, koji se spominje i dan danas. Josip Broz Tito za predsjednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije izabran je 1953. godine, a donošenjem novog Ustava 1974. godine postao je predsjednik bez ograničenja trajanja mandata. Vijest o njegovoj smrti sa neizmjenom tugom dočekali su svi građani bivše Jugoslavije i šire.

„Danas obilježavamo 42. godišnjicu od smrti bivšeg nam i doživotnog predsjednika Josipa Broza Tita. Mislim da je ovo jedan od značajnih datuma i za današnja pokoljenja, a da ne pričam za ona pokoljenja koja su živjela u njegovo vrijeme. Pamtimo samo lijepe stvari u vrijeme njegove vladavine“, ističe Jasmin Dedić, predsjednik Udruženja antifašista i boraca Zenice.

Članovi Udruženja građana „Društvo Josip Broz Tito“ i brojni građani Zenice su polaganjem cvijeća i okupljanjem na spomen obilježju Papirna kod ingota koji je izljeven 4. maja 1980. godine od strane radnika Željezare Zenica, odali počast i prisjetili se lika i djela Josipa Broza Tita. (A.K.)