Dan Kudsa u Zenici: Obilježen Međunarodni dan otpora i borbe za Palestinu

Islamsko vrhovno vijeće Iraka za zemlje Balkana obilježilo je sinoć, nakon zajednčkog iftara, Međunarodni dan Kudsa i tako po deveti put i grad Zenicu svrstalo na mapu mjesta na zemaljskoj kugli u kojima je izražena podrška palestinskom narodu u borbi protiv tiranije i nepravde koja ima se nanosi već 74 godine.

Ali Al- Baldawi, predsjednik ovog Vijeća i organizator ovog skupa je naglasio da palestinski otpor zulumu, tiraniji i nepravdi, kojeg provodi cionistički režim, traje 74 godine na očigled i šutnju cijelog svijeta dok isti taj svijet danas u Ukrajini nakon 74 dana rata u Ukrajini pokazuje sasvim drugo lice. „Operacije cionističke eskalacije na okupiranim teritorijama  Palestine, prolivanje palestinske krvi uz svakodnevna ubijanja, juriš na džamiju Al-Aksa u najsvetijem mjesecu Ramazanu i samovoljna hapšenja desetina bespomoćnih Palestinaca, napadi koji su pogodili žene i djecu su teroristički akt po svim međunarodnim normama i flagrantno kršenje ljudskih prava pred očima i ušima međunarodne zajednice čiji su rasizam i lažne parole razotkriveni događajima. I ovakvim skupovima snažno obnavljamo naš stav da smo sa palestinskim narodom i čvrsto se držimo zajedno sa herojskim borcima otpora, tražeći od Boga njihovu pobjedu i skoro osvajanje”, kazao je, između ostalog, Baldawi.

Ajatolah Sejjed Hasan Rabani, izaslanik ajatolaha Hamneia, lidera Islamske Republike Iran, podsjetio je kako je obilježavanje Dana Kudsa zadnjeg petka u mjesecu ramazanu, posvećenog palestinskom pitanuju, utemeljio rahmetli imam Homeini, vođa Islamske revolucije u Iranu, u želji da se Palestina i džamija Al-Aksa očiste od cionizma i da se narod Palestine vrati na svoj ognjišta. Prije  između ostalog naglasio kako je borba za Palestinu i njen narod postala princip i ideal čitavog islamskog svijeta, te da, uz Božiju pomoć, pobjeda doći:

Kada vidimo da je jedno takvo značajno mjesto okupirano, da je na onakav način ugroženo osjetimo potrebu  da  iskažemo svoj protest ili na drugi način učestvujemo u njegovoj odbrani. Obilježavanjem ovog dana zadnjeg petka u mubarek ramazanu svi muslimani na odgovarajući načini učestvuju u njegovoj odbrani kako bi neutralizirali jednu agesiju, jedan kontinuirani trud da se izbriše iz sjećanja svih ljudi i svih muslimana činjenično stanje okupacije ovog mjesta. Ne tako davno i narod Bosne i Hercegovine je bio izložen agresivnim napadima, a Islamska Republika Iran i neke druge zemlje su priskočile u odbranu i pomoć. Vi sigurno ne zabravljate te ljude i pomoć, a isto tako potlačeni narod Palestine već 70 godina je izložen napadima, njihova zemlja, djeca, žene i svi njihovi stanovnici izloženi su kontiniranom tlačenju. Svi muslimani imaju obavezu da na odgovarajući način, onoliko koliko je u njihovoj moći pomognu u odbrani ovog potlačenog narode”, kazao je ajatolah Rabani, zahvaljujući se i prisutnima na ovom skupu podrške Palestini.

Izaslanik Muftije zeničkog i Glavnog imama Medžlisa IZ Zenica hafiz Harun ef. Efendić, između ostalog je reako „Kuds je amanet Allaha dž.š. samim tim što je On, Uzvišeni spustio svoj blagoslov na njega kada je kazao: „Čiju okolicu smo mi blagoslovili“. Kuds je amanet Allahovog poslanika s.w.s. kome je on bio posljednja odrednica njegovog zemaljskog noćnog putovanja u noći Israa, kao što je bio i početna stanica za njegovo noćno nebesko putovanje, putovanje u nebeske svere na miradž. I Allahov poslanik s.w.s. produbljivao je u svojim hadisima vezu i ljubav između muslimana u Kudsa, pa u jednom hadisu reče; „Ko želi da gleda u dio Dženneta, neka gleda u Kuds“. Naš odnos prema amanetu Allaha dž.š. i prema amanetu Allahovo poslanika a.s. je naš odnos prema Allahu dž.š. i prema njegovom poslaniku. Ništa manje od toga. Stoga Allaha dž.š. molim da nas nadahne i pomogne nam da zauzmemo ispravan, human i ljudski stav naspram palestinskog pitanja, naspram njihove pravedne borbe, da pomogne njihovu pravednu borbu, da pomogne palestinsko pitanje koje nije samo arapsko, već i islamsko pitanje”, kazao je hafiz Efendić.

Tekst i foto: S.G.