Četrdeset mladih učestvuje u pripremi teatarskog performansa “Teatar na trgu”

U oviru projekta “Teatar na trgu”, koji realizuje Studio Teatar sa svojim partnerima, više od četrdeset mladih učestvuje u pripremi teatarskog performansa koji će u mjesecu junu biti premijerno izveden u četiri grada u BiH.   

Naime, nakon višesedmičnih teatarskih radionica u Zenici, Busovači, Gornjem Vakufu – Uskoplju i Novom Travniku, profesionalci iz teatarske umjetnosti su sa mladima iz navedenih gradova počeli sa probama fragmenata teatarskog performansa koji će kao jedna cjelina biti izveden na trgovima u navedenim gradovima. Performans će biti i snimljen a zatim emitovan putem društvenih mreža i online platformi.

Prvobitna misija projekta “Teatar na trgu” jeste zaljubljivanje mladih u teatarsku umjetnost, ali i upoznavanje različitih mogućnosti teatra kao što je utjecaj na društvenu stvarnost.  Zajednički zadatak projektnog tima, mentora i učesnika jeste ukazivanje na društvene probleme karakteristične za mlade ljude, a prisutne u svim pomenutim gradovima. Po deset mladih u četiri grada će u naredna dva mjeseca nastaviti s probama, a premijerne izvedbe performansa su planirane za prvu polovinu mjeseca juna.

Koordinator projekta je Mirza Begović, dok je umjetnički koordinator Nusmir Muharemović. Mladi imaju priliku osim sa pomenutim dvojcem raditi i sa mentorima među kojima su glumice Lana Delić i Dženana Džanić, glumac Senad Milanović te producent i dramski pedagog Oliver Jović.

„Teatar na trgu“ provodi se u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projekta koji implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM), a finansira Austrijska razvojna saradnja.