Kako vježbati i održavati nivo energije ako postite tokom mjeseca ramazana

Fitness treneri tokom mjeseca ramazana preporučuju da obratite dodatnu pažnju na potrebe vašeg tijela te da vrijeme vježbanja zakazujete u zavisnosti od nivoa energije, ali i da dodatno vodite računa o onome što konzumirate za iftare i sehure.

Nedostatak vode čini vježbanje tako teškim tokom mjeseca ramazana, a zbog žeđi vaš nivo energije može biti značajno nizak.

Mnogi fitness treneri zbog toga preporučuju da vježbe obavljate nakon iftara kako bi imali dovoljno energije koja će pomoći da ostvarite maksimalne rezultate.

Također, preporučuje se konzumiranje manje količine hrana po iftaru, a zatim nakon treninga uzimanje obilnijeg obroka.

Kako nemamo uvijek fleksibilne rasporede, trening sredinom dana ili kasno uveče – prije sehura je prihvatljiv sve dok i dalje obraćamo pažnju na potrebe našeg tijela.

Kada se govori o odabiru vježbi, preporučuje se da birate one koje vas neće previše izmoriti i ostaviti s upaljenim mišićima. Tokom ovog mjeseca, fokus bi trebao biti na održavanju kondicije, a ne na poboljšanju performansi ili povećanju intenziteta.

Vježbe snage su adekvatan način održavanja kondicije, a poželjno je smanjiti vrijeme kardio treninga. Umjerenost je ključna za siguran trening tokom posta.

Neposredno prije ili nakon intenzivnog treninga, posebno je važno da budete dobro hidrirani i adekvatno nahranjeni što će vam dati dovoljno energije.

Govoreći o odabiru hrane preporučuje se konzumiranje namirnica bogatih proteinima i ugljikohidratima. Proteini pomažu u oporavku mišića što je hrana kao što su meso, mliječni proizvodi i shakeovi s visokim sadržajem proteina.

Osim toga, ugljikohidrati su oblici energije koja se sporo oslobađa, što znači da pomažu u izdržljivosti i održavanju nivoa energije tokom dana.

Klix.ba