Kako pomjeranje sata utječe na naše zdravlje?

Danas je započelo ljetno računanje vremena, a mnogi se pitaju kako promjeranje sata utječe na zdravlje? Promjena sata neće stvoriti dodatnu dnevnu svjetlost, ali pomiče vrijeme izlaska i zalaska sunca, što uzrokuje poremećaje našeg bioritma.

Za neke je ovo samo mala privremena smetnja, međutim, kod mnogih to ipak uzrokuje dodatne negativne posljedice.

Neke su studije pokazale da se, nekoliko dana nakon promjene sata, povećava rizik od srčanog udara, no glavna i najšira posljedica jest umor koji utječe na mnoge aspekte našeg života.

Među najčešćim nuspojavama pomjeranja sata je nesanica koja, pokazala su istraživanja, najlakše pada “noćnim pticama”. Osim toga, pomjeranje sat može poremetiti hormonalnu sliku i uzrokovati niz tegoba poput glavobolje, nervoze i depresije, ali i uzrokovati hronični umor i osjetljivost na promjenu vremena.

Umor može smanjiti produktivnost i koncentraciju te utjecati na opće stanje organizma. U konačnici može dovesti i do depresije, a dokazan je i povećan broj prometnih nesreća nekoliko dana nakon promjene sata, čemu su najvjerojatnije uzrok umorni i neispavani vozači.

Iako sve ove posljedice kod većine ljudi prođu nakon nekoliko dana od pomicanja sata, zašto si ne bi olakšali ovaj period te izbjegli poteškoće u svakodnevnom životu.

Savjeti za lakši prelazak na ljetno računanje vremena:

Nekoliko dana prije promjene sata podesite alarm za buđenje 15 minuta ranije od uobičajenog

Neka vam osam sati sna bude prioritet

Ujutro obavezno pojedite zdrav doručak

Izađite u šetnju. Sunčeva svjetlost pomaže u podešavanju bioritma

Klix.ba